- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (08.11.2014, 21:55)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota. Sute de protestatari din Capitală au mers la sediul MAE. La Timişoara, un om a fost ridicat de Poliţie - FOTO
Peste 5.000 de persoane (după estimările Jandarmeriei şi Poliţiei, peste 10.000 după estimările organizatorilor) au participat, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale, oamenii scandând şi lozinci împotriva lui Victor Ponta şi cerând demisia acestuia. Mitinguri de solidaritate s-au desfăşurat şi la Bucureşti, Timişoara, Oradea, Iaşi şi Constanţa.
Urmărește
4764 afișări
Mitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota (Imagine: Dan Horia Tautan/Mediafax Foto)
UPDATE 23:56 - Protestul din Capitală, la Universitate, Guvern şi MAE, s-a încheiat după cinci ore
Protestul din Capitală, care a început în Piaţa Universităţii şi a continuat cu un marş spre sediile Guvernului şi MAE, apoi pe Calea Victoriei şi prin Centrul Istoric, s-a încheiat după cinci ore, manifestanţii anunţând că vor continua protestul duminică, de la ora 17.00, la Universitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
UPDATE 21:46 - Câteva sute de constănţeni au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora
Câteva sute de constănţeni au participat, sâmbătă seară, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, ei scandând ”Jos comuniştii” şi având pancarte pe care scria “Când Diaspora votează, Ponta fraudează”.
Constănţenii s-au adunat începând cu ora 18.00, în faţa Prefecturii Constanţa, ei scandând “Jos comuniştii”, “Ghinion, ţara s-a trezit din somn” şi “Hoţii, hoţii”.
Totodată, manifestanţii au cântat ”Deşteaptă-te române” şi au avut pancare pe care scria “În turul doi vrem să votăm şi noi”, “România e şi ţara românilor de afară”, “Când Diaspora votează, Ponta fraudează”, “Nu pot ei fura cât putem noi vota”.
Cei prezenţi în faţa Prefecturii Constanţa au îndemnat oamenii să iasă la vot într-un număr cât mai mare în turul II al alegerilor prezidenţiale.
Acţiunea de la Constanţa a durat aproximativ o oră şi jumătate şi s-a încheiat fără incidente.
UPDATE 21:40 - Protestatarii care au plecat de la Universitate au ajuns la MAE, unde scandează "Corlăţean, demisia"
Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Universităţii au ajuns la Ministerul Afacerilor Externe, unde scandează "Corlăţean, demisia" şi "În turul doi, secţii noi", numărul manifestanţilor care protestează sâmbătă în Capitală ajungând la peste o mie.
Oamenii care au plecat din Piaţa Universităţii, unde au protestat aproximativ două ore, au ajuns în faţa sediului Ministerului Afacerilor Externe în jurul orei 21.15.
Pe drumul de la Universitate la sediul MAE, protestatarii au mers pe trotuare şi pe stradă, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat "Ieşiţi la vot", România, trezeşte-te!", "Votează, votează", "Demisia!", "Jos Ponta", "Ce vrem noi e şi pentru voi", "Opriţi corupţia, vine revoluţia", "Votează, votează, votul tău contează", "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse".
Când au ajuns în Piaţa Victoriei, protestatarii s-au oprit pentru scurt timp în faţa sediului Guvernului, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat "Demisia" şi "Nu Ponta".
Pe traseul marşului s-au alăturat protestului şi alţi manifestanţi, la sediul MAE ajungând peste o mie de oameni.
Protestatarii scandează, la MAE, "Corlăţean, demisia", "DNA, să vă ia", "Libertate", "România, trezeşte-te!", "În turul doi, secţii noi" şi "Votează, votează". Unii dintre manifestanţi au afişat bannere pe care scrie "2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versul Ponta. Nu am învăţat nimic. Toate partidele aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem altă politică", "Vrem o ţară ca afară", "Ieşiţi la vot", Taxe şi accize fără număr".
Protestul a început în Piaţa Universităţii, unde oamenii s-au adunat de la ora 18.00, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional. Unii dintre protestatarii din Piaţa Universităţii au ţinut discursuri în care au spus de ce este important ca românii să voteze în al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.
După aproximativ două ore de protest, timp în care în Piaţa Universităţii s-au adunat peste 700 de oameni, manifestanţii au plecat în marş spre Piaţa Romană, spunând că vor merge la Ministerul Afacerilor Externe.
Protestatarii au mers pe trotuare şi pe stradă, pe prima bandă de circulaţie, scandând, pe tot traseul, "Secţii de votare, peste hotare", "Ieşiţi la vot", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă".
Oamenii spun că au ieşit în stradă pentru a atrage atenţia că în turul al doilea trebuie să meargă mai multă lume la vot, dar şi pentru a-şi exprima nemulţumirea pentru că la votul din 2 noiembrie au fost mulţi români din diaspora care nu putut vota.
Unul dintre protestatari a spus că ce s-a întâmplat cu votul românilor din diaspora este o obstrucţionare grosolană a drepturilor, iar răspunzători sunt cei care trebuie să amenajeze mai multe secţii de votare în străinătate şi nu o fac.
Un alt manifestant a spus că a venit în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de actuala guvernare şi faţă de premierul Victor Ponta. "De doi ani şi jumătate nu a făcut nimic, dezinformând continuu şi total populaţia, atât din Bucureşti, cât şi din mediul rural", a spus Andrei Dragomir (40 de ani).
Protestul din Capitală nu este autorizat, oamenii venind la manifestaţie în urma unor mesaje de mobilizare transmise pe reţelele de socializare.
"Ieşi în stradă să îţi exprimi părerea. Vrei un preşedinte care nu îţi apără nici măcar dreptul la vot?", este mesajul transmis pe reţelele de socializare.
Proteste similare au avut loc sâmbătă şi la Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea, la manifestaţii fiind prezente mii de persoane. Vineri au ieşit să protesteze aproximativ 1.000 de oameni la Sibiu.
UPDATE 21:35 - Şi la Iaşi, circa 500 de persoane s-au solidarizat cu românii din diaspora care nu au putut vota
Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă seară, la Iaşi, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora, oamenii scandând lozinci împotriva lui Victor Ponta şi a primarului Gheorghe Nichita, pe motiv că acesta din urmă a refuzat să aprobe un marş pe străzile oraşului.
Oamenii au început să se adune în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, începând cu ora 18.00, ei având pancarte cu mesaje precum ”Cu o sticlă de ulei, ţara asta nu o iei”, ”Cu sau fără voia ta, România va vota” şi ”Ponta şi ai lui, sărăcia neamului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, manifestanţii au scandat ”Ghinion, ghinion, Iaşiul s-a trezit din somn”, ”Votăm, votăm, pe Ponta-l alungăm”, ”Noi votăm, nu pontăm” şi ”Victor Ponta nu fi trist, noi nu vrem un comunist”.
Cei prezenţi în piaţă au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pe care l-au acuzat că a blocat accesul românilor din străinătate la vot şi au îndemnat ieşenii să iasă masiv la vot în turul II al alegerilor prezidenţiale.
Totodată, participanţii la miting l-au huiduit pe primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, întrucât edilul social-democrat a refuzat să aprobe un marş prin centrul oraşului.
”Noi am vrut să facem şi un marş la finalul mitingului prin centrul Iaşiului, însă dimineaţă am primit de la primărie înştiinţarea că acţiunea noastră nu se aprobă. Nu vrem să încălcăm legea, dar decizia primarului de la PSD arată că le este frică. Ei încearcă să ne obstrucţioneze, dar nu vor reuşi, valul s-a pornit”, a declarat unul dintre iniţiatorii protestului.
Manifestarea a durat aproape două ore şi s-a încheiat fără incidente. În zonă au fost mobilizate importante forţe de ordine. Organizatorii au anunţat că un nou protest la Iaşi va avea loc vineri.
UPDATE 20:30 - Un participant la mitingul din Timişoara, ridicat după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist
O persoană care participa la mitingul de la Timişoara, de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor, a fost ridicată de poliţişti, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alţi şase participanţi au fost amendaţi, pentru adresare de injurii.
Potrivit jandarmilor, un participant la mitingul de la Timişoara a fost ridicat de oamenii legii, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist de la o televiziune.
Bărbatul respectiv urmează să fie dus la Poliţie, pentru audieri.
De asemenea, alte şase persoane prezente la miting au fost amendate cu câte 200 de lei, pentru adresare de injurii.
Mitingul de la Timişoara, la care au participat peste o mie de persoane (după estimările Jandarmeriei, 5.000 după estimările organizatorilor), s-a încheiat la ora 20.00, aşa cum era programat.
Oamenii s-au adunat, sâmbătă seară, începând cu ora 18.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pe platoul din faţa Operei, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore, dar şi pancarte cu mesaje precum ”Revoluţia continuă”, ”Solidaritate cu diaspora”, ”Mai multe cabine de vot pentru românii din diaspora”, ”Adevărul stă în picioare, minciuna la popcorn”, ”Ponta nu fura, România nu te vrea”.
De asemenea, ei au scandat ”Jos comuniştii”, ”Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, iar în Piaţa Victoriei a fost adusă şi o cabină de vot.
Printre manifestanţi s-a aflat şi un bărbat în vârstă de 93 de ani, Păcuş Dumitru, care a spus că a venit să manifesteze alături de tineri pentru că e împotriva comuniştilor care l-au bătut în 1958.
În timpul protestului, oamenii au cântat ”Deşteaptă-te române”.
Peste 5.000 de clujeni, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora
Numărul persoanelor care participă, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la o acţiune împotriva lui Victor Ponta, dar şi în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a depăşit 5.000 (după estimările Jandarmeriei şi Poliţiei, peste 10.000 după estimările organizatorilor).
Iniţial, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat, începând cu ora 18.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum: "Ponta nu uita, tineretul nu te vrea", "Ponta, nu te vrem" şi "Jos Ponta".
Ulterior, oamenii au plecat în marş spre Bulevardul Eroilor, pe traseu alăturându-li-se alte 3.000 de persoane.
Pe traseu, manifestanţii s-au oprit în faţa sediului Prefecturii Cluj, după care au pornit înapoi spre Piaţa Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.
Oamenii scandează lozinci împotriva lui Victor Ponta, precum: "Securişti vechi şi noi, s-a sfârşit cu voi", "Jos Ponta", "Jos comuniştii", "Ponta, demisia”.
Protestarii sunt însoţiţi pe traseu de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie. Poliţiştii au decis, pentru a putea facilita revenirea protestatarilor în Piaţa Unirii, să închidă traficul rutier pe latura estică a acesteia.
Mitingul este autorizat să se desfăşoare până la ora 20.00.
La acţiune au venit şi părinţi cu copii mici, spunând că au ieşit în stradă pentru un viitor mai bun pentru copiii lor.
Şi la Oradea, aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă, în centrul oraşului, pe ploaie, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Oamenii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în Piaţa Unirii din Oradea, în jurul statuii lui Mihai Viteazu, având steaguri tricolore, trompete şi bannere cu mesaje precum: ”Ponta ne minte!/Nu-l vrem preşedinte!”, “Lăsaţi diaspora să voteze!”, “O dorinţă sinceră/România liberă”. De asemenea, ei au scandat lozinci împotriva PSD şi a lui Victor Ponta: “PSD e PCR”, “Jos Ponta!”, “Ponta, leafa mea/N-ajunge de taxa ta!”, precum şi ”Lăsaţi-i să voteze!”.
Acţiunea, care a fost autorizată de comisia de resort a municipalităţii orădene, s-a desfăşurat sub supravegherea jandarmilor, încheindu-se după aproximativ două ore fără incidente.
Vineri, la Sibiu, aproximativ o mie de persoane au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi le-au cerut românilor de pretudindeni să iasă la vot şi ”să îşi aleagă viitorul".
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Sibiu: 1.000 de persoane, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota
Citește și: Proteste în toată ţara pentru un VOT CORECT în turul doi. HARTA oraşelor în care românii ies în stradă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe