Mitinguri de susţinere a protestatarilor de la Chişinău, în Piaţa Universităţii

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat la două mitinguri separate în Piaţa Universităţii din Capitală, ambele manifestaţii având acelaşi scop, de susţinere a protestatarilor de la Chişinău.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Mitinguri de susţinere a protestatarilor de la Chişinău, în Piaţa Universităţii

Mitinguri de susţinere a protestatarilor de la Chişinău, în Piaţa Universităţii (Imagine: Mediafax Foto)

Cele două mitinguri din Piaţa Universităţii au fost organizate de Grupul de acţiune Noii Golani şi de Asociaţia Noua Dreaptă.

La manifestarea organizaţiei Noii Golani au participat cei mai mulţi din cei aproximativ 300 de manifestanţi, printre aceştia fiind studenţi moldoveni, revoluţionari sau studenţi români solidari cu colegii lor care protestează la Chişinău.

Cei 20 de membri ai Asociaţiei Noua Draptă manifestau în acelaşi scop la intrarea în parcul din faţa Teatrului Naţional, în timp ce reprezentanţii grupului Noii Golani au amenajat tribuna de la care îşi transmit mesajele chiar pe scările intrării principale în Teatrul Naţional.

La ambele manifestări s-au folosit instalaţii de sunet puternice, s-au citit discursuri şi s-au scandat lozinci.

Participanţii la ambele mitinguri au fluturat drapele ale României, însă cei de la Noua Draptă au arborat şi drapele purtând însemnul asociaţiei.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Mariul Militaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că manifestările nu au fost autorizate. El a precizat că cei de la Noua Dreaptă au depus la Primăria Capitalei actele pentru autorizare, însă timpul a fost prea scurt pentru ca documentul să poată fi eliberat.

"Am avut însă în vedere situaţia în continuă evoluţie din Republica Moldova şi faptul că am discutat cu liderii ambelor grupuri de protestatari, care au precizat că ştiu legea şi că o vor respecta. Am decis să permitem să se manifeste dreptul la liberă exprimare şi am format dispozitive care să supravegheze ordinea în zonă", a spus Marius Militaru, arătând că organizatorii s-au angajat să întrerupă manifestaţiile cel mai târziu la ora 23.00.

În urmă cu o zi, peste o mie de persoane au participat în Piaţa Universităţii la o manifestare de solidaritate cu protestarii de la Chişinău. Acţiuni de susţinere au fost orgaizate, marţi şi miercuri, în mai multe localităţi ale ţării.

Demonstraţiile organizate, marţi, în Chişinău, după declararea victoriei Partidului Comunist în alegerile parlamentare, au degenerat în proteste violente. Manifestanţii au ocupat sediile Parlamentului şi Preşedinţiei, devastând şi incendiind zone ale celor două clădiri, însă s-au retras în cursul serii. Forţele de ordine au preluat, după miezul nopţii, controlul asupra celor două clădiri, reţinând mai multe persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici