- Home
- Social
- IAŞI, (21.03.2014, 17:55)
- Catalin Hopulele
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mitropolia Moldovei: Gruparea schismatică din Secuieni nu e recunoscută. Credincioşii să fie vigilenţi
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a transmis un nou punct de vedere oficial privind "mitropolia" privată de la Secuienii Noi, judeţul Neamţ, în care îi acuză pe foştii preoţi de anarhism şi reafirmă că gruparea "nu este recunoscută şi nu se află în comuniune cu nicio Biserică Ortodoxă canonică".
Urmărește
521 afișări
Mitropolia Moldovei: Gruparea schismatică din Secuieni nu e recunoscută. Credincioşii să fie vigilenţi (Imagine: Cătălin Hopulele/Mediafax Foto)
Arhiepiscopia Iaşilor arată, într-un comunicat de presă transmis vineri, că în urmă cu o zi la Iaşi s-a întrunit Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, sub îndrumarea mitropolitului Teofan.
Membrii Sinodului Mitropolitan au luat în discuţie şi situaţia de la Secuienii Noi (Neamţ), unde mai mulţi preoţi caterisiţi de Biserica Ortodoxă Română au înfiinţat o biserică privată transformată apoi în "Mitropolia Moldovlahiei".
"Aşa-zişii clerici, autointitulatul ierarh şi preoţii care alcătuiesc această grupare schismatică aflată în afara Bisericii Ortodoxe au fost sancţionaţi de către organismele abilitate ale eparhiilor de care au aparţinut din cauza încălcării sfintelor canoane: practici neortodoxe oculte, imoralitate, recăsătorire (unii dintre aceştia aflându-se, în prezent, la cea de-a treia căsătorie). Chiar dacă li s-a retras dreptul de slujire a celor sfinte în urma depunerii din treaptă sau a caterisirii, aceşti foşti preoţi puteau rămâne, ca laici, în Biserică, unde, prin pocăinţă şi îndreptare, ar fi lucrat la mântuirea proprie. Au ales însă, ca formă de protest şi nesupunere faţă de rânduielile bisericeşti, înfiinţarea unei aşa-zise biserici, întărind astfel cuvântul Sfântului Apostol Ioan", afirmă sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Aceasta mai menţionează că ierarhii şi organismele eparhiale ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, având datoria de a împlini şi a respecta hotărârile sfintelor canoane, nu puteau îngădui în Biserică astfel de situaţii.
"(...) În cele din urmă, constatând neîndreptarea şi lipsa de pocăinţă a acestor foşti preoţi, s-a aplicat sancţionarea lor, conform sfintelor canoane.
Aducem la cunoştinţă preoţilor şi credincioşilor că această grupare anarhică nu este recunoscută şi nu se află în comuniune cu nicio Biserică Ortodoxă canonică. Îndemnăm creştinii ortodocşi să fie vigilenţi şi să nu se lase înşelaţi de către aceşti foşti preoţi, să nu-i urmeze şi să nu frecventeze aşa-zisele slujbe ale acestora. Toate actele liturgice, slujbele religioase săvârşite de către aceşti foşti preoţi, care au fost caterisiţi sau depuşi din treaptă, nu sunt valide", mai spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor.
La Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au participat, le lângă mitropolitul Teofan, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, episocopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepsicopiei Iaşilor şi PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
"Astfel de Sinoduri sunt întâlniri perioadice, dar fiindcă între timp a apărut şi această problemă, ea a fost adăugată pe ordinea de zi, care se stabileşte şi ea dinainte, pentru a putea fi dezbătută", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.
Pe ordinea de zi a Sinodului s-au aflat şi probleme legate de învăţământul teologic universitar, situaţia locaşurilor de cult construite de către diferite persoane fizice sau juridice pe terenuri care nu sunt proprietatea Bisericii, probleme legate de respectarea rânduielilor canonice în unităţile bisericeşti din cadrul eparhiilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi propuneri referitoare la textul "Regulamentului de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române" aflat în analiza centrelor eparhiale din Patriarhia Română.
La Secuienii Noi, la cinci kilometri de oraşul Roman din judeţul Neamţ, funcţionează o biserică privată transformată recent într-o "mitropolie", la care slujesc mai mulţi preoţi caterisiţi.
Biserica a fost înfiinţată de fostul preot Mihail Claudiu Vasilache, caterisit de către Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului pentru că a divorţat şi s-a recăsătorit de două ori şi pentru că "a deschis cartea" pentru credincioşii care călcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul în paginile Evangheliei. El nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Române şi a înfiinţat în curtea casei sale o biserică privată, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fracţiune desprinsă din Biserica Ortodoxă Ucraineană, intitulată Biserica Creştin Ortodoxă după Vechiul Calendar, unde a fost repus în tainele preoţiei.
Iniţial, acesta a înfiinţat "Asociaţia Sfânta Cruce - Secuiană", a ridicat biserica privată în curtea locuinţei sale din Secuieni, pe care a transformat-o întâi în vicariat, apoi, după ce a fost hirotonit într-o ceremonie la care a participat tot sinodul fracţiunii din Ucraina, a transformat-o în mitropolie - "Mitropolia Moldovlahiei".
"Mitropolitul" de la biserica privată susţine că a fost hărţuit de către reprezentanţii BOR mai mulţi ani la rând, până când s-a afiliat Mitropoliei din Kiev, Ucraina.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe