- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mitropolitul Varlaam a fost canonizat
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a aprobat, la propunerea sinodului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, trecerea în rândul sfinţilor din calendarul BOR a învăţatului mitropolit Varlaam al Moldovei, cu data de prăznuire în 30 august.
Mitropolitul Varlaam a fost canonizat
La ceremonia de canonizare au fost prezente câteva mii de persoane din toată ţara care au venit la Mănăstirea Secu încă de la începutul săptămânii pentru a participa la hramul lăcaşului de cult, dar şi la slujbă. Pentru cazarea acestora, mănăstirea a pregătit aproximativ o mie de locuri, amenajate inclusiv în corturi militare primite de la Jandarmerie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu soţia, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au asistat aproximativ două ore la slujba oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Daniel, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
La finalul slujbei, Băsescu şi Tăriceanu au primit din partea IPS Daniel câte o icoană, după care preşedintele Traian Băsescu a coborât în mijlocul oamenilor şi a traversat curtea mănăstirii printre aceştia, strângându-le mâinile şi vorbind cu ei.
Pelerinii vor mânca la mănăstire unde au fost pregătite peste o mie de sarmale şi preparate din peşte.
Mitropolitul Varlaam a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea limbii literare româneşti, precum şi la reafirmarea sentimentului conştiinţei naţionale.El a fost ales mitropolit al Moldovei în 1632 şi s-a retras ulterior s-a retras la mănăstirea Secu, unde a trăit până în 1657.
Varlaam, mitropolitul Moldovei, a fost unul dintre prelaţii români care au contribuit la consolidarea limbii române literare prin răspândirea tiparului în Moldova şi ca autor al unor lucrări de literatură ecleziastică, dintre care cea mai cunoscută este "Carte românească de învăţătură”, publicată în 1643.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO