- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.06.2019, 12:10)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miza boicotului de la CSM împotriva Secţiei de anchetă. Unii membri au refuzat să iasă din birouri
Cei şapte membri CSM, care nu s-au prezentat la plenul de luni, au ales boicotul deoarece, chiar dacă ar fi votat împotriva punctelor privind Secţia de anchetă, soluţiile ar fost contestate în instanţă. Surse spun că aceştia au refuzat să iasă din birouri, condiţionând participarea la şedinţă.
Urmărește
5929 afișări
Miza boicotului de la CSM împotriva Secţiei de anchetă. Unii membri au refuzat să iasă din birouri
Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au precizat, pentru MEDIAFAX, că cei şapte membri au ales calea boicotării plenului pentru a evita contestarea în instanţă a soluţiilor privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJJ).
Concret, cei şapte judecători şi procurori (Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, .Florin Deac şi Tatiana Toader) care au cerut amânarea discuţiilor cu privire la SIIJ nu au dorit întrunirea cvorumului necesar pentru plen. Chiar dacă aceştia s-ar fi prezentat şi ar fi votat împotrivă, ceea ce ar fi dus la invalidarea concursului pentru şefia SIIJ, soluţia ar fi fost contestată în instanţă. Adina Florea ar fi urmat să fie validată în funcţia de şef al Secţiei de anchetă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
În aceste condiţii a fost creat un blocaj până când vor fi traduse raportul Comisiei de la Veneţia şi raportul GRECO, care conţin critici şi recomandări cu privire la activitatea Secţiei de anchetare a magistraţilor.
Aceleaşi surse au mai subliniat că, luni, membrii CSM au şantajat-o pe Lia Savonea, preşedintele Consiliului, că nu vor coborî în sala unde avea loc plenul până nu vor fi eliminate de pe ordinea de zi punctele privind Secţia de anchetă.
Punctele nu au fost eliminate, drept pentru care Lia Savonea a anunţat public că plenul se va amâna.
La ieşirea din sediul CSM, procurorul general Bogdan Licu a subliniat că nici el nu s-a prezentat în sală, însă era în clădire. „Am fost în clădire. Întrucât nu a fost cvorum, nu am mai coborât la sală. Am fost în clădire, dar nu a fost covrum. Nu a fost vorba de un boicot. O să fie un comunicat cu privire la modul pentru care Secţia pentru procurori şi o parte din Secţia pentru judecători au reacţionat aşa”
Însă ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a fost în sală: „După cum observaţi, eu m-am prezentat la plen”, a spus ministrul, la ieşirea din sediul CSM.
Şapte membri ai CSM, printre care şi Nicolae Solomon, vicepreşedinte al forului, cer public amânarea tuturor discuţiilor cu privire la Secţia de Investigare a magistraţilor până la traducerea raportului Comisiei de la Veneţia şi a raportului GRECO.
"Menţionăm că pe ordinea de zi a şedinţei menţionate au fost înscrise trei puncte care privesc activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Solicităm în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019 şi organizării unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei. Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor. În acelaşi sens sunt recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 şi avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX şi semnat de Nicolae Solomon, vicepreşedinte CSM, şi membrii CSM: Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac şi Tatiana Toader.
Citeşte şi: Şapte membri CSM cer public amânarea discuţiilor cu privire la Secţia de Investigare a magistraţilor şi publicarea rapoartelor Comisiei de la Veneţia şi GRECO
Semnatarii cer suspendarea tuturor discuţiilor cu privire la Secţia de Investigare a magistraţilor, până la publicarea raportului GRECO şi a raportului Comisiei de la Veneţia. Membrii CSM spun că vor utiliza toate pârghiile de pentru a susţine amânarea discutării chestiunilor ce ţin de activitatea acestei Secţii.
"În acest context, solicităm public urgentarea traducerii şi aprobării publicării celor doua rapoarte. Asumarea acestei poziţii, întărită de neparticiparea noastră la lucrările Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ responsabil, subsumat necesităţii respectării independenţei justiţiei, al cărei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, exigenţă ce primează în raport cu exercitarea celorlalte atribuţii ale acestuia", mai spun cei şapte membri CSM.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Plenul CSM, amânat din nou din lipsă de cvorum. Lia Savonea: Nu se ţine din cauza absenţei colegilor/ Bogdan Licu: Nu a fost vorba despre un boicot
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale