- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miza referendumului: cine controlează Bucureştiul controlează România
Referendumul local care va avea loc în Bucureşti la 19 iunie, primul de acest fel, are o miză enormă. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a decis miercuri seară, pe 13 aprilie, că pe 19 iunie va fi organizat un referendum prin care bucureştenii se vor pronunţa dacă sunt de acord sau nu cu dispariţia funcţiilor de primar de sector aleşi de cetăţeni şi a consiliilor locale de sector.
Miza referendumului: cine controlează Bucureştiul controlează România (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Efectul principal al unui "da" majoritar va fi că bugetele cumulate ale sectoarelor - 1 mld. euro în 2010 - vor trece la bugetul Municipiului care se apropie şi el de 1 mld. euro, iar puterea în Bucureşti se va concentra în mâna unui om - primarul general - şi a unui singur consiliu - cel al Muncipiului Bucureşti (CGMB). În locul sectoarelor ar urma să fie organizate mai multe departamente care doar să administreze politicile stabilite la nivelul Primăriei Generale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Poziţiile de primar general al Capitalei şi de primari de sectoare au fost dintotdeauna extrem de puternice. Traian Băsescu a venit la Cotroceni din poziţia de primar general şi a câştigat două mandate prezidenţiale. Actualul primar general, Sorin Oprescu, ar putea fi bine poziţionat pentru Cotroceni.
Primarii de sectoare sunt puternici şi ca influenţă politică, şi ca bani. Primarul sect. 3, Liviu Negoiţă (PDL), a fost la un pas de a ajunge prim-ministru, în 2009. Primarul sect. 2, Nicolai Onţanu, se află la vârful UNPR, o nouă structură politică din care fac parte mulţi oameni plecaţi de la PSD, primarul sect. 1, Andrei Chiliman, este unul dintre cei mai influenţi oameni din PNL. De asemenea, primarul sect. 5, Marian Vanghelie, conduce ostilităţile la Bucureşti din partea PSD, are o poziţie puternică în partid şi a avut un cuvânt greu de spus în ultimele alegeri pentru şefia partidului. Cristian Popescu-Piedone este prim-vicepreşedinte al PC şi ţinteşte funcţia de primar general din partea Uniunii Stângii Liberale, noua entitate care alătură PNL de PSD.
Toţi sunt puternici în politică, dar şi în cercurile de afaceri. Bucureştiul, care înseamnă un buget total de venituri de 2 mld. euro anual şi creează circa 25% din PIB-ul României, este o miză enormă pentru că cine controlează Bucureştiul controlează România.
Citeşte mai multe despre miza referendumului pentru Capitală pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO