MJ despre cazul Dinel Staicu: Mandatul european de arestare, emis de instanţa de executare

Ministerul Justiţiei arată că mandatul european de arestare în cazul lui Dinel Nuţu este emis doar de instanţa de executare sau de cea care are pe rol judecarea cauzei în primă instanţă, MJ fiind doar informat cu privire la act şi eventuala traducere şi transmiterii acestuia autorităţilor judiciare.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului MJ despre cazul Dinel Staicu: Mandatul european de arestare, emis de instanţa de executare

MJ despre cazul Dinel Staicu: Mandatul european de arestare, emis de instanţa de executare (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Referitor la arestarea în Republica Ungară a cetăţeanului român Nuţu (fost Staicu) Dinel, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări: Din informaţiile pe care le deţinem, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a emis, la data de 6 aprilie 2011, un mandat european de arestare pentru executarea pedepsei de şapte ani închisoare, dispusă prin sentinţa penală 1240/15 iunie 2010 a Judecătoriei Sectorului 4, definitivă prin decizia penală 741/4.04.2011 a Curţii de Apel Bucureşti", informează, miercuri, Biroul de presă al MJ.

De asemenea, arată sursa citată, pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti se află un dosar, în care Nuţu (fost Staicu) Dinel este judecat pentru asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni.

"Potrivit legislaţiei în vigoare, mandatul european de arestare este emis doar de instanţa de executare sau cea care are pe rol judecarea cauzei în primă instanţă. Instanţa emitentă a mandatului european de arestare poate proceda la traducerea şi transmiterea mandatului direct autorităţii judiciare de executare", explică MJ.

MJ precizează că în materia mandatului european de arestare, Ministerul Justiţiei este doar informat de instanţa română cu privire la emiterea mandatului şi eventuala traducere şi transmitere a acestuia ca urmare a localizării/arestării persoanei solicitate.

"Subliniem faptul că regula în aceasta materie o constituie contactul direct între autorităţile emitente şi cele de executare, Ministerul Justiţiei intervenind, în sprijin, în cazul în care contactul direct nu este posibil", arată MJ.

Poliţia Română a solicitat Ministerului Justiţiei iniţierea procedurilor de preluare a lui Dinel Staicu, căutat pentru a fi încarcerat ca urmare a unei condamnări de şapte ani de detenţie, el fiind capturat de poliţişti, marţi, în Ungaria, în urma unei informări a Serviciului Român de Informaţii.

"În perioada 4 aprilie-19 aprilie 2011 procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au supravegheat activitatea desfăşurată de lucrătorii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, activitate ce a avut ca obiect identificarea, localizarea şi prinderea persoanei condamnate Dinel Nuţu (fost Staicu)", informează Biroul de presă al Parchetului.

"Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au beneficiat în activitatea de supraveghere şi de aportul important al Serviciul Român de Informaţii, astfel încât, în data de 19 aprilie 2011, persoana condamnată a fost identificată şi reţinută de autorităţile ungare", precizează sursa citată.

Poliţia Română informa că în noaptea de 19 spre 20 aprilie, Biroul SIRENE România din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) a fost anunţat de Biroul SIRENE Ungaria că a fost depistat urmăritul internaţional Dinel Nuţu".

În urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prin intermediul Birourilor SIRENE, dintre autorităţile de aplicare a legii din România şi Ungaria, cât şi a cooperării directe, poliţiştii maghiari l-au depistat, în seara de 19 aprilie, pe raza localităţii Mako, din Ungaria, pe Dinel Nuţu, de 54 de ani, precizează într-un comunicat de miercuri IGPR.

Pe numele acestuia fusese emis un mandat european de arestare, fiind condamnat la şapte ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat Ministerul Justiţiei, pentru a iniţia procedurile de predare acestuia.

"Poliţia Română mulţumeşte Poliţiei Ungare pentru buna colaborare care a condus la prinderea urmăritului internaţional", notează în comunicat IGPR.

Dinel Staicu şi-a schimbat numele în Dinel Nuţu, el făcând o solicitare pe cale administrativă de schimbare a numelui, care a fost aprobată de Consiliul Local şi publicată în Monitorul Oficial în 10 ianuarie 2011.

Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor în data de 4 aprilie. Omul de afaceri a fost de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională, pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit însă legal de la 1 aprilie, când omul de afaceri şi-a ridicat noua carte de identitate, însă autorităţile au fost informate de această schimbare miercuri, 6 aprilie, după ce, la cererea jurnaliştilor, au cerut informaţii de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a afirmat, într-o emisiune televizată, că poliţiştii au informaţii că Dinel Staicu ar fi părăsit ţara în cursul zilei de duminică, 3 aprilie, el plecând în Ungaria "şi de acolo mai departe cu avionul".

În 7 aprilie, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare care va fi pus în aplicare prin Interpol.

Procurorii au cerut o interdicţie de a părăsi ţara pentru Dinel Staicu în 16 februarie 2011, principalul motiv invocat fiind intenţia acestuia de a-şi schimba numele, însă nu au reuşit să-i convingă pe judecători că omul de afaceri, care nici nu se mai prezenta la proces, se pregăteşte să fugă din ţară.

Cererea a fost formulată atunci de procurorul de şedinţă, în procesul în care Dinel Staicu era judecat de magistraţii Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti pentru "asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni", dosar în care omul de afaceri este acuzat, alături de alte persoane, de prejudicierea Transgaz Mediaş.

Conform declaraţiilor DNA, existau suspiciuni că inculpatul intenţiona să se sustragă de la executarea acestei pedepse. DNA a avut la îndemână posibilitatea depunerii cererii de luare a măsurilor asiguratorii la Curtea de Apel Bucureşti, pe rolul căreia, tot de la acea dată, se afla dosarul în cauză, primul termen de judecată pentru recurs fiind fixat de CAB la 7 februarie 2011".

Tot în 10 ianuarie a apărut, în Monitorul Oficial, şi cererea lui Staicu de schimbare a numelui în Dinel Nuţu, cerere concretizată apoi la 1 aprilie.

În urma unor convorbiri dintre Staicu cu unele persoane din România, SRI a reuşit să-l localizeze, în Ungaria, transmiţând o informare, în baza căreia marţi urmăritul a fost ridicat dintr-o parcare a unui supermarket din Mako, susţin surse oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici