MJ interesat de impactul deciziilor CJUE privind profesia de notar

Ministerul Justiţiei (MJ) a demarat o analiză internă a impactului hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), de la Luxemburg, pronunţate în 24 mai 2011, potrivit căreia statele membre nu pot rezerva propriilor cetăţeni accesul la profesia de notar.

Urmărește
15 afișări

"Ministerul Justiţiei, în temeiul atribuţiilor legale care îi revin referitor la profesia de notar public, a luat act de hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi a demarat o amplă analiză internă a impactului acestor decizii asupra legislaţiei naţionale relevante, urmărindu-se identificarea măsurilor care se impun a fi promovate în perioada următoare", informează Newsletterul de luni al MJ.

În data de 24 mai 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat în şapte cauze (acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru), declanşate în 2008 de Comisia Europeană (CE) împotriva Belgiei, Franţei, Luxemburgului, Austriei, Germaniei, Greciei şi Portugaliei.

Instanţa de la Luxemburg a statuat că impunerea condiţiei cetăţeniei unui stat membru pentru accesul la profesia de notar constituie o discriminare interzisă de dreptul Uniunii Europene. Principalul argument a constat în faptul că modul în care sunt concepute atribuţiile încredinţate notarilor în dreptul intern al statelor pârâte nu implică o participare directă şi specifică la exerciţiul autorităţii publice, astfel încât să justifice o derogare de la normele generale privind libertatea de stabilire.

Hotărârile CJUE produc efecte obligatorii pentru statele membre pârâte, cărora le incumbă obligaţia de a lua toate măsurile necesare (legislative, administrative) pentru respectarea acestora. În ipoteza în care statele în cauză nu îşi adaptează conduita la standardele impuse de CJUE, CE are posibilitatea de a sesiza din nou instanţa de la Luxemburg pentru eventuala aplicare a unor sancţiuni pecuniare (sub forma unei sume forfetare şi/sau penalităţi cu titlu cominatoriu).

Similar statelor membre în privinţa cărora s-a constatat încălcarea dreptului UE, legislaţia română impune condiţia deţinerii cetăţeniei române pentru exercitarea profesiei de notar, restricţionând astfel accesul cetăţenilor din alte state membre la această activitate, conform art. 16, lit. a din Legea 36/1995 privind notarii publici şi activitatea notarială, mai arată sursa citată.

Activităţile notariale nu sunt asociate exercitării autorităţii publice în sensul Tratatului CE, a statuat Curtea Europeană a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg, care a decis, în 24 mai, că Statele Membre nu pot rezerva propriilor cetăţeni accesul la profesia de notar.

Concret, condiţia de cetăţenie impusă de unele state UE pentru accesul la profesia de notar constituie o discriminare pe motiv de cetăţenie interzisă de Tratatul CE.

"Chiar dacă activităţile notariale, astfel cum sunt definite în prezent în statele membre în cauză, urmăresc obiective de interes general, acestea nu sunt asociate exercitării autorităţii publice în sensul Tratatului CE", precizează CJUE, în decizia sa de marţi.

Comisia a formulat acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor împotriva a şase state membre (Belgia, Germania, Grecia, Franţa, Luxemburg şi Austria) întrucât acestea rezervă propriilor resortisanţi accesul la profesia de notar, ceea ce constituie, în opinia sa, o discriminare pe motiv de cetăţenie interzisă de Tratatul CE.

Comisia impută de asemenea Portugaliei, precum şi statelor menţionate anterior, cu excepţia Franţei, neaplicarea în cazul notarilor a Directivei privind recunoaşterea calificărilor profesionale.

Miza principală a acestor cauze rezidă în stabilirea faptului dacă activităţile care ţin de profesia de notar sunt sau nu sunt asociate exercitării autorităţii publice în sensul Tratatului CE. Astfel, acesta prevede că activităţile asociate, chiar ocazional, la exercitarea autorităţii publice sunt scutite de aplicarea dispoziţiilor privind libertatea de stabilire. Or, statele membre vizate în aceste cauze, recunoscând totodată că pe teritoriul lor notarul îşi furnizează serviciile în general în cadrul unei profesii liberale, susţin că acesta este un titular al unei funcţii publice care participă la exercitarea autorităţii publice a cărui activitate este exclusă de la normele privind libertatea de stabilire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici