MJ: Necolaiciuc nu contestă ordinul de extrădare, predarea sa, pe cale de cooperare poliţienească -2

Fostul director CFR Mihai Necolaiciuc a anunţat că nu va face apel împotriva ordinului de extrădare emis de instanţa americană care a judecat cauza lui, astfel că Departamentul de Stat al SUA urmează să emită ordinul de predare efectivă a acestuia către autorităţile române, informează, joi, MJ.

Urmărește
4 afișări

"La data de 17 martie 2011, Ministerul Justiţiei a fost informat de către Departamentul de Justiţie al SUA în legătură cu împrejurarea că Mihai Necolaiciuc a anunţat instanţa americană şi Departamentul de Stat că nu intenţionează să declare apel împotriva ordinului de extrădare pronunţat de această instanţă. În aceste condiţii, ar urma ca Departamentul de Stat al SUA să emită ordinul de predare efectivă, aceasta urmând a avea loc pe cale de cooperare poliţienească", se arată într-un comunicat de joi al Ministerului Justiţiei (MJ).

O instanţă americană a aprobat, în 2 martie, extrădarea către România a lui Mihai Necolaiciuc, în urma cererilor formulate de autorităţile române în acest sens şi transmise autorităţilor americane în februarie 2008 şi septembrie 2009.

Necolaiciuc ar fi putut uza de căile de atac prevăzute de legislaţia americană în materie - apel în faţa Tribunalului Districtual iar, în cazul în care i s-ar fi respins şi acesta, ar fi putut ajunge în faţa Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite ale Americii.

Necolaiciuc se află în custodia autorităţilor americane, fiind arestat în vederea extrădării către România din 23 iunie 2009.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR), Mihai Necolaiciuc, a fost reţinut de FBI în Statele Unite pentru şedere ilegală, informa, în 18 iunie 2009, Poliţia Română. Necolaiciuc - urmărit pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 50 de milioane de euro adus Companiei Naţionale de Căi Ferate - a prezentat acte de identitate emise de autorităţile din Venezuela atunci când a fost capturat de agenţii federali americani de la Marshals Service şi de cei de la Departamentul de Migrări şi Vămi.

Într-un document adresat Biroului Naţional Central Bucureşti şi Secretariatului General al Interpol (NBC Bucharest, IPSG), un inspector senior american informa, în 18 iunie, că "Necolaiciuc Mihai, cetăţean român, căutat în România pentru corupţie şi abuz de putere, a fost arestat de agenţii federali americani de la Marshals Service şi de cei de la Departamentul pentru Migraţie şi Vămi în 17 iunie 2009, în statul Florida".

Arestarea lui Necolaiciuc a fost făcută la cererea Interpol Washington. Ancheta a fost coordonată de Biroul Central Naţional SUA, Divizia pentru străini şi fugari.

"Regretăm faptul că nu am putut să vă informăm despre cursul acestei anchete, dar pentru că acest caz era foarte sensibil am făcute toate eforturile pentru a ne asigura că arestarea sa va decurge cu acurateţe, sub control şi fără eroare. O grijă principală a fost ca Neculaiciuc să nu plece din SUA dacă i se oferea posibilitatea. Vă asigurăm că această arestare reprezintă culminarea unei anchete prelungite cu participarea a mai multor agenţii federale americane care au lucrat la unison cu Interpol", se preciza în informarea oficialului american de la Marshal Service.

Acelaşi oficial mai arăta că Necolaiciuc era, la acel moment, "deţinut într-o unitate federală în Florida", fiind acuzat că "a încălcat legile americane ale migraţiei".

Ministerul Justiţiei a informat că cererea de arestare în vederea extrădării a lui Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de extrădare au fost formulate şi transmise Departamentului de Justiţie al SUA încă din februarie 2008, în baza încheierii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Procedura de extrădare declanşată în cazul lui Mihai Necolaiciuc de către Ministerul Justiţiei a fost confidenţială, motiv pentru care Biroul Interpol nu a ştiut despre cererea de extrădare înaintată în februarie 2008, cazul Necolaiciuc fiind tema unor discuţii între oficiali români şi americani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici