MJ propune o lege de finanţare a activităţii penitenciarelor

Ministerul Justiţiei propune o Lege privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate, care prevede că la contravaloarea prestaţiilor stabilite la negociere se adaugă o cotă fixă suplimentară de 35 la sută pentru acoperirea de cheltuieli.

Urmărește
45 afișări

Ministerul Justiţiei explică faptul că unităţile din sistemul administraţiei penitenciare se finanţează în conformitate cu art. 62 alin. (1) lit. b din Legea 500/2002 privind finanţele publice, respectiv din venituri proprii şi subvenţii alocate de la bugetul de stat.

Veniturile proprii se realizează în conformitate cu Ordonanţa Guvernului 68/1999 privind finanţarea activităţii Direcţiei Generale a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justiţiei, aprobată prin Legea 219/2001, în temeiul căreia la contravaloarea prestaţiilor stabilite pe bază de negociere, se adaugă o cotă fixă suplimentară de 35 la sută, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de incapacitatea de muncă a deţinuţilor şi a celor de asigurare a folosirii permanente a acestora la activităţi productive, precum şi în scopul creşterii gradului de finanţare din venituri extrabugetare, propune MJ, în proiectul de lege supus dezbaterii publice, începând de miercuri.

Contravaloarea cotei fixe de 35 la sută rămâne în întregime la dispoziţia administraţiei.

Potrivit art. 62 din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, "veniturile prevăzute în art. 61 se încasează de către administraţia penitenciarului în care persoana condamnată execută pedeapsa privativă de libertate şi se repartizează după cum urmează: a) 40% din venit revin persoanei condamnate, care poate folosi pe durata executării pedepsei 90% din acesta, iar 10% se consemnează pe numele său, urmând să fie încasat, împreună cu dobânda aferentă, în momentul punerii în libertate; b) 60% din venit revin Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, constituind venituri proprii care se încasează, se contabilizează şi se utilizează potrivit dispoziţiilor legale privind finanţele publice".

MJ arată că oportunitatea promovării proiectului rezultă din necesitatea eliminării contradicţiilor semnalate între Ordonanţa Guvernului 68/1999 privind finanţarea activităţii Direcţiei Generale a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justiţiei şi noul cadru normativ privind executarea pedepselor, respectiv Legea 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Potrivit Hotărârii Guvernului 1051/2008 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 ianuarie 2009, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 600 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună în anul 2009, reprezentând 3,529 lei/oră, ceea ce conduce la o majorare a sumelor percepute beneficiarilor forţei de muncă conducând la diminuarea numărului de persoane condamnate la pedepse privative de libertate folosite la muncă, ceea ce ar fi în contradicţie cu scopul reeducării persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate.

Proiectul trebuie avizat de Consiliul Legislativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici