- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MJ: Se impunea retragerea proiectelor de coduri pentru întreruperea termenului de adoptare tacită
Ministerul Justiţiei explică retragerea codurilor din Parlament, susţinând că se impunea această procedură pentru a nu fi adoptate tacit de Legislativ, având în vedere scurgerea termenului de 60 de zile de la depunerea lor în Senat, pentru a fi dezbătute.
MJ: Se impunea retragerea proiectelor de coduri pentru întreruperea termenului de adoptare tacită
Potrivit unui comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, de către Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC). diin informaţiile pe care le-a primit de la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, proiectele de Coduri au fost retrimise de la Senat la Departamentul menţionat cu adresa numărul 615/23 decembrie 200,8 "întrucât nu au fost înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent" şi, conform uzanţelor parlamentare, nu pot fi luate în dezbatere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
De altfel, susţine MJLC, "se impunea o retragere tactică a proiectelor de Coduri pentru a se întrerupe termenul de 60 de zile prevăzut de art. 75, alin. 2 din Constituţie".
Potrivit articolului constituţional invocat, prima Cameră a Parlamentului sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate.
Ministerul are în vedere adoptarea proiectelor de Coduri în anul 2009, urmând ca strategia pentru atingerea acestui obiectiv să fie prezentată Guvernului.
Dezbaterea publică a început pentru Codul penal încă din anul 2007, iar pentru celelalte trei coduri au fost efectuate dezbateri publice în perioada martie - noiembrie 2008, inclusiv cu factorii implicaţi în actul de justiţie. S-au primit peste 1.500 de amendamente, care au fost analizate de membrii comisiilor de redactare, parte dintre acestea fiind incluse în proiecte, mai explică MJLR.
Guvernul a decis, după consultarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să retragă din Parlament Codurile civil şi penal şi pe cele de procedură civilă şi penală, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul-delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.
Citeşte şi:
Guvernul a retras Codurile civil, penal şi de procedură civilă şi penală din Parlament
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO