MMP, pe locul trei în Guvern din punct de vedere al banilor europeni atraşi în semestrul întâi
Ministerul Mediului şi Pădurilor este pe locul al treilea în Cabinet din punct de vedere al sumelor de bani europeni atrase în primele şase luni ale anului, fiind devansat doar de Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Muncii, a anunţat, marţi, ministrul Laszlo Borbely, precizând că nu este mulţumit.
"Ca bani europeni accesaţi în primul semestru, în cifre absolute, suntem pe locul trei în Guvern, după Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Muncii", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
În acelaşi interval de timp, ministerul condus de Borbely a făcut, potrivit acestuia, plăţi către beneficiarii finali ai investiţiilor în cuantum de 84 la sută din valoarea stabilită între Comisia Europeană şi Bucureşti.
Borbely a vorbit şi despre o creştere de 267 la sută a fondurilor europene atrase de Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) în perioada în care acesta a fost condus de el, spre deosebire de anii anteriori.
"Cu toate astea, vă spun foarte clar că nu sunt mulţumit", a spus Borbely, precizând că a luat şi câteva măsuri, între care stabilirea unui consultant unic care să supervizeze lucrările în teritoriu, că a cerut structurilor care se ocupă de gestionarea programelor europene să simplifice o serie de proceduri şi că a înăsprit, pe de altă parte, condiţiile pentru derularea proiectelor.
O problemă identificată de Borbely a fost aceea că atribuţiile ministerului se opresc la momentul încheierii contractelor cu beneficiarii. "Nu este problema noastră ce se întâmplă de aici încolo, dar nu putem să stăm cu mâinile în sân şi să ne facem că nu observăm că sunt probleme, aşa că ne implicăm cum putem. Nu putem să stăm lângă muncitori să-i presăm să lucreze mai repede, dar avem mijloacele de a pune presiune pe beneficiari pentru a se ţine de treabă şi asta am făcut şi vom face", a mai spus Borbely.
Pe de altă parte, ministrul Borbely a ţinut să vorbească şi despre banii din celelalte surse alocaţi, în primele şase luni, investiţiilor. Astfel, în semestrul întâi s-au consumat mai mulţi bani decât era prevăzut în bugetul instituţiei pe anul în curs: 570 de milioane de lei, dintr-un total de 1,05 miliarde alocaţi pe întregul an pentru investiţii.
"Apele Române şii Romsilva, de exemplu, au executat în totalitate bugetul de investiţii", a spus Borbely.
Tot la capitolul "investiţii", ministrul a amintit de banii de la Fondul de Mediu, reluând rezultatele principalelor programe finanţate din aceşti bani.
Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut miniştrilor, în iunie, să se gândească dacă mai pot face parte din Guvern după prima jumătate a anului, în cazul în care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbţiei fondurilor UE şi al investiţiilor în domeniile pe care le gestionează.
El a arătat că modul în care sunt realizate investiţiile finanţate inclusiv din fonduri UE ar trebui să reprezinte principalul reper pentru miniştri în a considera dacă mai pot face parte dintr-un guvern.
"Avem bani de la UE şi de la buget, niciun ministru nu va avea vreun blocaj în utilizarea sumelor alocate. Nu aveţi nicio justificare, că «nu am putut cheltui banii», dacă nu aţi stat cu ochii, cu atenţia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dumneavoastră şi care trebuie să aprobe proiectele, să dea drumul la bani. Dacă aţi avut această lipsă de inspiraţie, va trebui după 30 iunie, când se trage linia şi vedem cum am realizat investiţiile pe primul semestru, să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet", le-a spus Băsescu miniştrilor.
Şeful statului a adăugat că speră să nu se ajungă la această situaţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO