Scrisoare deschisă  Moaşele din România îi cer ministrului Sănătăţii redeschiderea programelor de educaţie şi formare a moaşelor în cadrul instituţiilor de învăţământ medical: „Există riscul extincţiei profesiei de moaşă”

  • Moaşele din România au transmis o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii prin care solicită redeschiderea programelor de educaţie şi formare a moaşelor în cadrul instituţiilor de învăţământ medical.
  • Asociaţia Moaşelor arată că această specializare a fost desfiinţată din centrele universitare din ţară şi că România este singura ţară europeană în care există riscul extincţiei profesiei de moaşă, deşi ţara noastră înregistrează cele mai ridicate rate ale mortalităţii materne şi infantile din Europa.
Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului Moaşele din România îi cer ministrului Sănătăţii redeschiderea programelor de educaţie şi formare a moaşelor în cadrul instituţiilor de învăţământ medical: „Există riscul extincţiei profesiei de moaşă”

FOTO Twitter

Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) a solicitat, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, redeschiderea programelor de educaţie şi formare a moaşelor în cadrul instituţiilor de învăţământ medical. 
 
„În prezent, există un singur program de educaţie pentru moaşe la nivel naţional, în cadrul Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi. România, deşi înregistrează cele mai înalte rate ale mortalităţii materne şi infantile din Europa, este singura ţară europeană în care există riscul extincţiei profesiei de moaşă (avem sub 500 de persoane licenţiate ca moaşă, numărul fiind în scădere). La extrema cealaltă, sistemele de sănătate ale ţărilor nordice, spre exemplu, deţinătoarele celor mai favorabili indici de sănătate reproductivă, consideră moaşa pionul principal în acordarea serviciilor de sănătate reproductivă şi atribuie o atenţie deosebită dezvoltării acestei profesii. Prin urmare, considerăm că este esenţial să redeschideţi programele de educaţie şi formare a moaşelor în programele universitare, astfel încât departamentele materno-infantile să fie acoperite cu aceşti specialişti, fapt care va determina o creştere a calităţii îngrijirilor acordate în domeniul sănătăţii materno-infantile, precum şi o scădere a complicaţiilor şi a intervenţiilor inutile şi, implicit, va reduce şi costurile în sistemul de sănătate românesc”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă ministrului Sănătăţii de către Asociaţia Moaşelor Independente.
 
În scrisoare se mai arată că profesia de moaşă presupune dreptul de acces şi exercitare a activităţilor conform legii în mod autonom, necondiţionate sau delegate către alt personal medical, conform transpunerii legislaţiei europene în domeniu, însă, în prezent, normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent prevăd că moaşa îşi exercită activitatea de îngrijiri medicale doar ca servicii delegate, exclusiv la prescripţia medicului sau cu condiţia ca un medic să poată interveni în orice moment şi, astfel, autonomia şi independenţa activităţilor profesiei de moaşă nu mai există.
 
De asemenea, AMI arată că a transmis în iunie 2022 observaţii şi sugestii la actul normativ propus de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, depus spre consultare la Ministerul Sănătăţii, prin care propune modificarea şi completarea normelor metodologice, însă, până în prezent, nu a primit niciun răspuns. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici