- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.08.2010, 18:29)
- Barbulescu Ovidiu , Barbulescu Ovidiu ,
Mocanu: Sistemul medical beneficiază cel mai mult de majorări în noua grilă a salarizării
Sistemul de sănătate este sectorul care a beneficiat cel mai mult de majorări în noua grilă a salarizării aflată în prezent în dezbatere, în ciuda nemulţumirilor exprimate de către reprezentanţi ai cadrelor sanitare, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu.
Urmărește
66 afișări
Mocanu: Sistemul medical beneficiază cel mai mult de majorări în noua grilă a salarizării (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Zona de sănătate e o zonă care a beneficiat, probabil, cel mai mult de majorări stabilite în urma acestor evaluări. Evaluatorii, specialiştii în acest domeniu, au stabilit că în Legea 330 funcţiile din zona medicală nu erau retribuite în mod corespunzător, mă refer la stabilirea nivelului coeficienţilor", a declarat Mocanu.
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" este nemulţumită de proiectul legii unice de salarizare, arătând că pentru angajaţii din sănătate coeficienţii s-au redus cu mult sub cei stabiliţi de comisia de experţi din Ministerul Muncii, şi cere menţinerea grilei cu 12 coeficienţi, faţă de 15 propuşi în noua variantă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", prin noul proiect de lege a salarizării personalul din sănătate "pierde locul în ierarhia ideală", din cauza rearanjării grilei de salarizare faţă de studiul comisiei de experţi, scăderea fiind cu doi coeficienţi.
Aceştia susţin că medicul primar de la un spital clinic ar trebui să aibă coeficientul 8,75, dar prin proiect va avea doar 5,75, în timp ce asistentul medical principal din acelaşi tip de unitate sanitară va avea coeficient de doar 3,04, în loc de 5.
Totodată, sindicaliştii susţin că personalul din sănătate pierde concret la salariul avut în prima parte a anului 2010, din cauza prevederilor articolului 3 din Legea de aplicare în 2011 a Legii cadru de salarizare unitară, care limitează de fapt majorările la maxim 20 la sută, creşterea medie pe sectorul sanitar fiind de 12 la sută, la nivelul salariilor stabilit după diminuarea cu 25 la sută.
În aceste condiţii, federaţia cere aplicarea grilelor care au rezultat din activitatea comisiei de experţi din cadrul Ministerului Muncii, prin extinderea acestora la toate funcţiile din sistem.
"Deoarece grila cu 15 coeficienţi conduce la creşterea diferenţei dintre salariul minim şi cel maxim, scăzând gradul de coeziune socială, cerem menţinerea grilei cu 12 coeficienţi. Considerăm necesar de asemenea ca salarizarea bugetarilor în 2011 să se facă în funcţie de ierarhia stabilită de această comisie, fără a se mai raporta la salariul avut în 2010", solicită Federaţia "Solidaritatea Sanitară".
Potrivit proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cele mai mari salarii de bază pentru funcţii de conducere din unităţi sanitare, de asistenţă socială şi asistenţă medico-socială revin managerilor şi managerilor generali, iar cele mai mici, infirmierilor şi brancardierilor, spălătoreselor şi îngrijitoarelor.
Astfel, pentru un manager al unui spital cu peste 400 de paturi sunt prevăzuţi coeficienţi cuprinşi între 8,57 şi 9, pentru managerul unui spital cu mai puţin de 400 de paturi coeficientul minim este 8,36, iar cel maxim 8,57, în timp ce managerii serviciilor de ambulanţă pot avea cel puţin 8,57 salarii minime şi cel mult 9.
Cel mai mic coeficient stabilit pentru un director medical este 7,96, iar cel mai mare - 8,78.
Un medic şef dintr-un ambulator de specialitate poate pleca de la un coficient minim de 7,96 şi poate ajunge până la cel mult 8,16, în timp ce un medic primar poate primi cel puţin 4,86 salarii minime dacă lucrează în unităţi sanitare, cu excepţia celor cuprinse în unităţi clinice, şi unităţi de asistenţă medico-socială şi cel mult 11,53 salarii minime, dacă îşi desfăşoară activitatea în anatomia patologică şi medicina legală.
Cel mai mic coeficient din sistemul sanitar - 1,25, este atribuit infirmierei.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe