- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Modificarea Statutului soldaţilor şi gradaţilor, adoptată în unanimitate de senatori
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege pentru modificarea Legii 384/2006 privind Statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, ministrul Gabriel Oprea susţinând proiectul de lege în plenul acestei Camere.
Modificarea Statutului soldaţilor şi gradaţilor, adoptată în unanimitate de senatori (Imagine: Mediafax Foto)
Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, catalogând modificarea legislativă ca pe o problemă de interes naţional.
"Armata Română are statutul de armată profesionistă şi a dovedit de multe ori că este un corp de elită şi este firesc să aibă şi drepturi pe măsura profesionalismului. Trebuie să adoptăm acele măsuri menite să sporească drepturile militarilor şi am găsit susţinere pentru acest lucru la preşedintele României, la primul-ministru şi la colegii din comisiile de muncă şi de apărare din Camera Deputaţilor şi Senat. Statul nu trebuie să îi abandoneze pe militari la 40 de ani, dimpotrivă, trebuie să le putem oferi militarilor mai multe şanse, chiar după terminarea carierei în Armată. Este vorba despre oameni care ne reprezintă, oameni care, participând la misiuni interne sau internaţionale, au făcut din Armata României ambasadorul ţării noastre în lume, prin curaj, prin renunţări, prin suferinţă şi uneori prin sacrificiu de sânge. Mulţi dintre ei îşi riscă viaţa, îşi varsă sângele sau devin eroi, lăsând în urma lor copii şi familii neconsolate. Este datoria noastră, a Parlamentului, să eliminăm discriminările, să avem grijă de aceşti militari şi de familiile lor cu copii mici, să dăm acestor oameni tineri locul şi rolul pe care le merită. Prin măsurile pe care le propunem, dorim ca tinerii să fie mai deschişi către o carieră militară şi să vadă în aceasta o oportunitate, nu o soluţie de avarie. Să fie o mândrie pentru orice tânăr să facă parte din Armata Română, un corp de elită, de profesionişti, recunoscut peste tot în lume", le-a spus ministrul senatorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Proiectul de lege aduce o serie de îmbunătăţiri Statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, printre care faptul că aceştia vor putea activa în sistemul militar până la 45 de ani, faţă de 40 de ani, cum permite legea în prezent, potrivit MApN.
De asemenea, vechimea în serviciu, în calitate de soldat sau gradat voluntar va fi considerată vechime în serviciul militar şi va fi luată în calcul la stabilirea pensiei. Totodată, soldaţii şi gradaţii voluntari vor beneficia de încadrarea în condiţii deosebite, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate, iar cei trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare vor putea beneficia gratuit de asistenţă medicală şi medicamente, potrivit prevederilor Statutului cadrelor militare. De asemenea, cei încadraţi într-un grad de invaliditate vor beneficia de pensie de invaliditate, conform dispoziţiilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.
Perioada în care soldaţii şi gradaţii voluntari participă la misiuni în afara teritoriului statului român se va considera dublu în calculul vechimii în serviciul militar, iar stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii în perioada 24 decembrie 2006 şi până la intrarea în vigoare a Legii constituie vechime în serviciu şi se valorifică la stabilirea pensiei.
De asemenea, se va elimina sancţiunea referitoare la diminuarea veniturilor cu 5% - 20% pe o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni şi înlocuirea acesteia cu cea a retrogradării din funcţie, ca sancţiune disciplinară.
Proiectul de lege mai stabileşte că acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea sau îngrijirea copilului se va face conform legislaţiei existente, fără a mai fi necesară şi emiterea unui ordin al ministrului Apărării în acest sens.
În prezent, soldaţii şi gradaţii voluntari pot participa doar la forme de perfecţionare a pregătirii. Prin modificarea legii, aceştia vor putea urma orice formă de învăţământ din sistemul de învăţământ superior civil. Soldaţii şi gradaţii voluntari vor putea fi mutaţi şi la cerere dintr-o unitate militară în alta, nu numai în interesul serviciului cum este în prezent.
În prezent, soldaţii şi gradaţii voluntari sunt în număr de aproximativ 31.000, ceea ce reprezintă aproape 40% din totalul personalului militar. Cei mai mulţi soldaţi şi gradaţi voluntari, aproximativ 65%, se regăsesc în cadrul Forţelor Terestre.
Senatul a avut competenţă decizională asupra acestui proiect de lege, actul normativ urmând să fie trimis şefului statului pentru promulgare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO