Modificări în desfăşurarea examenelor pentru cadrele didactice. Noile prevederi pentru titularizare, definitivat şi obţinerea gradelor
- Guvernul a aprobat, joi seara, ordonanţa de urgenţă privind luarea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ.
- Documentul are valabilitate temporară şi vizează modificări la examenul naţional de definitivare în învăţământ, pentru obţinerea gradelor didactice şi pentru procedura de titularizare.
Modificări temporare pentru cadrele didactice. Definitivat, gradele didactice şi titularizare
Prevederile documentului ce vizează examenul naţional de definitivare în învăţământ, pentru obţinerea gradelor didactice şi pentru procedura de titularizare.
Prin derogare de la prevederile articolului 241, alineatul (1), litera (a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pentru susţinerea examenului naţional de definitivare în învăţământ sesiunea 2020, etapa I eliminatorie realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar constă în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin o inspecţie la clasă.
- Prin derogare de la prevederile articolului 242, alineatul (4), litera a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare pentru evoluţia în carieră prin gradul didactic II, sesiunea 2020, gradul didactic II se obţine de către personalul didactic de predare care are o vechime la catedră de cel puţin 4 ani de la obţinerea definitivării în învăţământ, prin promovarea a cel puţin două inspecţii şcolare susţinute până la data înscrierii pentru susţinerea probei orale;
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
- Prin derogare de la prevederile articolului 242, alineatul (5), literele b) şi d) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, gradul didactic I, seria 2018-2020, se poate obţine de către personalul didactic de predare care are o vechime la catedră de cel puţin 4 ani de la obţinerea gradului didactic II prin promovarea a două inspecţii şcolare curente, eşalonate pe parcursul celor 4 ani, apreciate cu calificativul maxim şi susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice care se poate realiza şi on-line, în faţa comisiei instituite, conform metodologiei Ministerului Educaţiei şi Cercetării.”
Pe durata decretării stării de urgentă şi până la data de 01 septembrie 2020 se suspendă aplicarea prevederilor art. 252 alin 3 lit. a) din Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale cu modificările şi completările ulterioare, fără afectarea drepturilor cadrelor didactice titulare din sistemul de învăţământ preuniversitar supuse restrângerii de activitate.
- Prin derogare de la prevederile articolului 252, alineatul (3) lit. b), în condiţiile intrării în restrângere de activitate, cadrele didactice titulare în sistemul de învăţământ preuniversitar beneficiază de soluţionarea restrângerii de activitate prin repartizarea pe posturi/catedre vacante, coordonată de inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
- Prin derogare de la prevederile articolului 254 alin. (8), litera a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare , în anul 2020, concursul prevăzut la art. 254 alin. (3) constă în probă practică sau inspecţia specială la clasă după cum urmează:
a) la nivelul unităţii de învăţământ în care este încadrat în anul şcolar curent, dacă este încadrat cu contract de muncă pe perioadă determinată/nedeterminată
b) la nivelul unităţii de învăţământ la care este arondat de către inspectoratul şcolar, dacă nu este încadrat cu contract de muncă pe perioadă determinată/nedeterminată
în anul şcolar curent.
- Prin derogare de la prevederile articolului 254 alin. (8), litera a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, concursul prevăzut de art. 254 alin (3) constă în:
a) probă practică sau inspecţie specială, evaluată prin acordarea de calificative “Admis/Respins”;
b) probă scrisă cu aplicarea art. 89 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare privind angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de muncă, pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Pe durata decretării stării de urgenţă şi până la data de 01 septembrie 2020, se suspendă aplicabilitatea prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale cu modificările şi completările ulterioare.
Măsurile luate de inspectoratele şcolare/inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti şi de unităţile de învăţământ preuniversitar în vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică pe perioada anului şcolar 2019-2020.
În cazul în care în perioada stării de urgenţă decretate expiră termene opozabile furnizorilor de educaţie ce fac obiectul procesului de evaluare, acreditare, autorizare de funcţionare provizorie sau monitorizare de către A.R.A.C.I.S, A.R.A.C.I.P, acestea se prelungesc de drept până cel târziu la începutul anului şcolar/universitar 2021-2022.
Documentul a fost pus în dezbatere publică pe 22 aprilie şi aprobat în şedinţa din 23 aprilie prin OUG şi ulterior publicat în Monitorul Oficial.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump