Modificările Legii privind organizarea CC sunt constituţionale. Procesele nu se vor mai suspenda pentru sesizarea Curţii

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că sunt constituţionale modificările aduse Legii 47/1992 privind organizarea Curţii, Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală, astfel că procesele nu se vor mai suspenda în urma invocării excepţiilor de neconstituţionalitate.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Modificările Legii privind organizarea CC sunt constituţionale. Procesele nu se vor mai suspenda pentru sesizarea Curţii

Modificările Legii privind organizarea CC sunt constituţionale. Procesele nu se vor mai suspenda pentru sesizarea Curţii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit miercuri, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală, sesizare formulată de un grup de 40 de senatori aparţinând grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC", informează Biroul de presă al CC.

În urma deliberării, plenul Curţii Constituţionale a constatat că legea este constituţională.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României.

Plenul Senatului a adoptat, în 24 august 2010, cu majoritate de voturi, propunerea de modificare a Legii Curţii Constituţionale şi a Codurilor de procedură penală şi civilă, act normativ prin care se elimină suspendarea automată a proceselor în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate.

Senatorii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală, act normativ care a trecut de Camera Deputaţilor prin adoptare tacită.

La dezaterile generale, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că adoptarea acestei legi va contribui substanţial la fluidizarea procedurilor şi scurtarea termenelor proceselor aflate pe rolul instanţelor. "Aş vrea să adaug ca un singur argument că şi această modificare va contribui în mod substanţial la fluidizarea procedurilor şi scurtarea termenelor prosecelor aflate pe rolul instanţelor. Este vorba de înlăturarea suspendării automate a proceselor în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate. Această procedură a fost cauza amânării şi prelungirii termenelor de judecată timp de ani de zile, ceea ce evident nu este în favoarea justiţiabililor şi nici a sistemului judiciar", spunea Cătălin Predoiu.

Ulterior, un grup de 40 de senatori aparţinând grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC a sesizat CC în legătură cu anumite neconstituţionalităţi pe care le-ar conţine actul normativ, însă instanţa constituţională a respins reclamaţia.

Iniţiativa legislativă a survenit seriei de suspendări a dosarelor de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei din luna mai 2007, criticate şi de Comisia Europeană în rapoartele de ţară.

În 28 noiembrie 2007, Guvernul Tăriceanu a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale (CC), a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală care dă dreptul judecătorului de a decide dacă suspendă judecarea unui dosar în cazul invocării unei excepţii de neconstituţionalitate.

"Contestarea conformităţii cu Constituţia a prevederilor legale s-a transformat dintr-un drept legitim într-un abuz, folosit pe scară largă pentru a întârzia soluţionarea unor cauze. Aceasta afectează atât procedurile în dosarele de mare corupţie, lăsând impresia că nu se doreşte finalizarea acestora, cât şi litigii mărunte, în care cetăţenii obişnuiţi sunt privaţi de rezolvarea, într-un termen rezonabil, a problemelor pentru care s-au adresat justiţiei", susţinea fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu.

Chiuariu considera că modificarea propusă va scurta într-un mod considerabil durata procedurilor judiciare, atât în materie penală, cât şi în materie civilă. Totodată, demnitarul aprecia că prin aceste propuneri se va evita, pe viitor, sufocarea Curţii Constituţionale cu numeroase excepţii de neconstituţionalitate invocate şi va fi descurajată pratica abuzivă de ridicare a excepţiilor de neconstituţionalitate.

În 26 februarie 2009, membrii Comisiei juridice au adoptat un raport favorabil la o iniţiativa legislativă a deputatului liberal Tudor Chiuariu, iar Camera Deputaţilor a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere cu privire la iniţiativa legislativă.

În decembrie 2009, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil modificarea Legii de organizare a Curţii Constituţionale, care are ca efect principal eliminarea suspendării judecării unui proces în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate a unor texte de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici