- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.07.2012, 18:49)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Modul de funcţionare a sistemului prescripţiei electronice. Medicii pot prescrie cel mult şapte medicamente pe o singură reţetă electronică
Medicii, farmaciştii şi pacienţii au rol bine definit în cadrul sistemului de prescripţie electronică, certificarea doctorului fiind primul filtru pentru elaborarea reţetei, urmat de identificarea beneficiarului medicamentelor, pe o singură reţetă putând fi prescrise cel mult şapte medicamente.
Urmărește
998 afișări
Medicii pot prescrie cel mult şapte medicamente pe o singură reţetă electronică (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Directorul Departamentului eHealth din SIVECO Romania, Dragoş Dobran, a explicat miercuri, pentru MEDIAFAX, modul în care funcţionează sistemul prescripţiei electronice şi beneficiile acestuia.
Potrivit lui Dobran, fiecare categorie de beneficiari are un rol binedefinit în cadrul sistemului de prescripţie electronică. Astfel, medicii trebuie să se conecteze la sistem cu certificatul digital calificat, aceasta implicând faptul că sunt înregistraţi în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) cu o formă contractuală validă. "Acesta este primul filtru. După aceea, este identificat pacientul în sistem şi, dacă el este asigurat, reţeta este automat completată cu o serie de date şi este înregistrată în sistem", a explicat directorul Departamentului eHealth din Siveco.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pentru vizitele la domiciliu, medicii trebuie să pretipărească, la calculator, un număr de reţete care vor avea, în codul de bare 2D, doar identificarea reţetei şi a unităţii medicale. Restul datelor se vor completa manual, în două exemplare, citeţ, cu majuscule. Pe o singură reţetă nu pot fi trecute mai mult de şapte medicamente. Pacientul va primi un exemplar semnat şi parafat. Medicul va trebui cu prima ocazie, dar nu mai devreme de sfârşitul lunii, până când face raportarea în SIUI, să introducă în sistem reţeta cu aceleaşi date de pe exemplarul păstrat ca martor, a mai spus Dobran.
Citeşte şi:
Farmaciile pot opta pentru orice cititor de bare de pe piaţă, CNAS nu-şi asumă funcţionarea acestora
La rândul lor, farmaciştii vor primi de la pacient forma tipărită a reţetei electronice şi vor scana codul de bare 2D de pe reţetă. "Reţeta este automat identificată în sistem, împreună cu medicamentele prescrise, datele medicului prescriptor şi ale pacientului. Apoi, se face indentificarea şi introducerea în sistem a datelor clientului, iar acesta va primi medicamentele", a mai spus reprezentantul Siveco.
Dacă reţeta este prescrisă off-line, ea nu se va regăsi în sistem. În acest caz, medicamentele sunt introduse manual, folosind aplicaţia din farmacie. Potrivit lui Dobran, farmaciştii pot utiliza orice cititor de coduri de bare 2D de pe piaţă, dacă suportă utilizarea standardului DataMatrix (codificare Base-256) - un standard internaţional pentru acest tip de coduri.
Sistemul Informatic pentru Reţeta Electronică este un sistem deschis, bazat pe standarde internaţionale publice, deci nu are cum să impună o anume soluţie, a adăugat directorul Dobran.
Reţeta electronică prezintă avantaje şi pentru pacienţi, ei fiind mai bine informaţi şi primind mai repede medicamentele în farmacie. "Pentru fiecare medicament, ei vor afla de la farmacist variantele care au aceeaşi Denumire Comună Internaţională (DCI), forma de prezentare, valoarea contribuţiei personale faţă de preţul compensat. Deci vor putea să facă alegerea în cunoştinţă de cauză", a adăugat Dobran.
De asemenea, dacă o parte din medicamente nu există în farmacie, clientul va fi îndrumat către alte unităţi care au produsul respectiv. De asemenea, există posibilitatea ridicării medicamentelor fracţionat, din mai multe farmacii.
În plus, odată cu reţeta electronică, datele medicale ale pacientului vor fi protejate, deoarece diagnosticele apar codificat pe reţetă. "Treptat, pacienţii vor beneficia de servicii medicale mai bune, deoarece procesul de prescriere va fi asistat de calculator. Dacă, de exemplu, sunt prescrise medicamente incompatibile, atunci sistemul va avertiza medicul, la fel şi dacă doza este prea mare, sau dacă nu s-au respectat regulile impuse de sistemul de decontare (exemplu: s-a mai prescris o reţetă de curând). Este important de ştiut că datele medicale ale pacientului vor fi mai bine protejate, diagnosticul fiind trecut codificat pe reţetă. Pacienţii trebuie să aibă grijă să nu deterioreze reţeta, în special în zona codului de bare 2D, să nu fie udată sau pliată, altfel nu va fi recunoscută în farmacie", a mai spus Dragoş Dobran, directorul Departamentului eHealth din SIVECO Romania.
Totodată, dacă un pacient doreşte să ridice de pe reţetă doar o parte din medicamente, trebuie să fie atent ca poziţiile la care renunţă să fie menţionate explicit pe formularul de eliberare pe care îl semnează în farmacie. "Dacă farmacia nu are disponibile toate medicamentele, atunci pacientul le va accepta pe cele existente şi va merge cu reţeta la altă farmacie, respectând data limită până la care este valabilă reţeta. Atenţie, în acest caz, pacienţii vor trebui să spună farmacistului că nu renunţă la restul medicamentelor, pentru că nu le vor mai putea lua din alte farmacii", a conchis Dobran.
Reţetele electronice se eliberează, începând de luni, în paralel cu cele tradiţionale, pe hârtie.
Estimările CNAS legae de reţeta electronică sunt ca în prima lună (iulie) să se ajungă la aproximativ 10% din reţete prescrise şi eliberate în noul sistem, urmând ca procentul să urce în două-trei luni la aproximativ de 40-50%.
Din totalul celor 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le permite emiterea reţetelor compensate în sistemul electronic.
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Care sunt avantajele prescripţiei electronice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe