- Home
- Social
- CONSTANŢA, (16.02.2018, 06:00)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Modul în care se va finanţa reabilitarea Cazinoului din Constanţa, dezbătut de localnici
Constănţenii sunt invitaţi să îşi spună părerea în ceea ce priveşte reabilitarea Cazinoului din oraş, aceştia fiind întrebaţi dacă aşteaptă reabilitarea pe bani de la Compania Naţională de Investiţii sau ar fi preferabil ca oraşul să se împrumute şi să reabiliteze monumentul.
Urmărește
786 afișări
Modul în care se va finanţa reabilitarea Cazinoului din Constanţa, dezbătut de localnici
Cazinoul din Constanţa este bătut de valuri, pe faleza din Portul Tomis, şi se degradează pe zi ce trece, deoarece fondurile puse la dispoziţie de Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru reparaţii nu pot fi cheltuiţi din cauza faptului că licitaţiile pentru atribuirea contractului de reabilitare au fost blocate în repetate rânduri din cauza multelor contestaţii ale unor antreprenori generali participanţi la licitaţii.
„Începând de astăzi (15 februarie - n.r.) şi până pe 28 februarie cerem părerea constănţenilor despre cum să abordăm problema Cazinoului pentru că, din punctul nostru de vedere, atâta vreme cât noi am realizat tot ce a ţinut de noi, studiu, proiect, le-am pus la dispoziţia Companiei Naţionale de Investiţii, Compania Naţională de Investiţii, care a licitat o dată, de două ori, de trei ori... Vedem că acest proces de a contracta pe cineva care să se ocupe de restaurarea Cazinoului durează mult şi, atunci, i-am întrebat pe constănţeni. Le cer părerea, ce facem? Mergem în continuare către CNI, cu bani de la bugetul de stat sau, dacă ar fi de acord să ne împrumutăm, ca oraş, pentru că aţi văzut structura bugetului de anul acesta şi nu cred că vom reuşi să rupem sume semnificative din altă parte, să ne împrumutăm şi să ne apucăm noi, comunitatea”, a declarat, joi, primarul Constanţei Decebal Făgădău.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
Decizia Primăriei vine ca urmare a stadiului de degradare în care se află clădirea Cazinoului din Constanţa. Pentru restaurarea şi redarea funcţionalităţii acesteia, Consiliul Local a încercat în anii precedenţi, fără succes, mai multe variante, atât prin implicarea financiară a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru elaborarea etapelor de proiectare în vederea realizării lucrărilor de consolidare şi restaurare a clădirii, cu păstrarea proprietăţii municipiului Constanţa asupra Cazinoului, cât şi prin încercarea nereuşită de a concesiona clădirea unui operator economic în vederea reabilitării, punerii în valoare a imobilului şi exploatării acestuia în conformitate cu utilităţile permise în contractul de concesiune.
„Îi întrebăm (pe constănţeni - n.r.) asupra destinaţiei, pentru că au fost voci care spuneau să ne ocupăm de cazinou şi să îi dăm o anumită funcţiune pe timp de vară şi o altă funcţiune pe timp de iarnă. Tocmai de aceea îi întrebăm: Cât doriţi să fie deschis cazinoul, pe durata verii, tot timpul anului? Îi întrebăm dacă sunt de acord ca în Cazinou să fie inserate funcţiuni generatoare de venituri, astfel încât clădirea să se autosusţină sau măcar să genereze o cheltuială cât mai mică pentru comunitate. Le cerem părerea despre ce destinaţie de bază şi-ar dori să aibă Cazinoul, sală expoziţională, sală de concerte, de proiecţii cinematografice, de întâlniri şi vor putea fi alese câte două funcţiuni”, a detaliat primarul Constanţei.
Primarul Constanţei spune că el ar alege să lucreze în continuare cu CNI pentru salvarea Cazinoului, mai ales pentru că există bani pentru asta în bugetul Companiei.
„Cel mai mult mi-ar conveni să facem un grup de lucru comun CNI şi municipalitate şi să lucrăm după un calendar accelerat. Sumele există, sunt prinse în bugetul Companiei Naţionale de Investiţii, nu văd de ce nu am merge pe această linie. E opinia mea. Am auzit multe voci, mai bine îl luăm de la CNI şi îl facem noi pe banii noştri. Mi s-a părut normal să îi întreb pe constănţeni acest lucru”, a mai declarat Decebal Făgădău.
El a mai precizat că în perioada următoare, până se va găsi o soluţie, se va încerca prezervarea clădirii Cazinoului, urmând să fie înlocuite geamurile sparte, să se astupe fisurile din ziduri, iar până pe 1 decembrie să fie îmbrăcat într-un mesh pe care să se găsească faţada iniţială.
Inaugurată în luna august a anului 1910, clădirea Cazinoului este declarată „monument de arhitectură”, ce face parte din patrimoniul cultural naţional şi este inclusă în Lista Monumentelor Istorice. Cazinoul are o istorie bogată, fiind nelipsite episoadele în care a fost bombardat, atât în 1916, cât şi în 1941, când a fost reparat, extins, reamenajat, în anii 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987, când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor - 1947, sau când a fost abandonat - din 2010. În prezent, imobilul Cazino din Constanţa (teren + construcţie) este transferat pentru o perioadă la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Naţională de Investiţii care are deja alocaţi banii în acest sens, însă nu a reuşit sa adjudece proiectarea şi execuţia lucrărilor de reamenajare.
Citeşte şi: Irinel Popescu, fost şef CNAS, cauţiune de 150.000 euro în dosarul în care e acuzat de luare de mită
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei Tudorel Toader amână din nou decizia în scandalul de la DNA: Săptămâna viitoare voi prezenta un raport privind activitatea DNA
Citeşte şi: Tânăr mort după ce maşina care îl ducea la spital după primul accident a fost implicată într-un carambol
Citeşte şi: DNA a primit cererea ministrului Afacerilor Interne de revocare a celor doi ofiţeri de poliţie judiciară de la DNA Ploieşti. Kovesi o analizează
Citeşte şi: Vremea se încălzeşte la Bucureşti. Regiunile unde vor fi ploi şi ninsori / PROGNOZA METEO pentru sfârşitul săptămânii
Citeşte şi: Chirica, mesaj dur pentru ministrul de Finanţe: Câte lumânări pot cumpăra de 12 milioane de euro?
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Vremea se încălzeşte la Bucureşti. Regiunile unde vor fi ploi şi ninsori / PROGNOZA METEO pentru sfârşitul săptămânii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe