- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.12.2016, 18:34)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moldova şi sudul ţării, sub asaltul candidaţilor certaţi cu legea
Câteva zeci de politicieni certaţi cu legea, majoritatea parlamentari şi în acest mandat, au şanse să fie aleşi deputaţi sau senatori, cea mai mare parte dintre ei concentraţi în sudul ţării şi în Moldova, ALDE fiind singurul partid cu mai mulţi astfel de reprezentanţi în toate regiunile istorice.
Urmărește
747 afișări
Moldova şi sudul ţării, sub asaltul candidaţilor certaţi cu legea ( Imagine: Croitoru Maran / Mediafax Foto)
Lista este deschisă chiar de liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, cel care este primul la Camera Deputaţilor în Teleorman şi care nu are cum să rateze obţinerea unui nou mandat. El a fost condamnat definitiv în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraude comise la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din iulie 2012. De asemenea, în iulie 2016 Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, cauză în care este cercetat alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă chiar în ultima săptămână de campanie la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. El ocupă locul cinci pe lista de candidaţi PSD la Camera Deputaţilor în Argeş şi este unul dintre cei mai vocali critici la adresa Justiţiei, fiind co-autor al mai multor iniţiative legislative de modificare a Codurilor penale.
Capitolul candidaţi trimişi în judecată este deschis de Victor Ponta, trimis în judecată în septembrie 2015 pentru pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul Turceni – Rovinari. De asemenea, Ponta este cercetat penal într-un alt dosar în care este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la spălare de bani. Fostul premier este cap de listă PSD la Gorj. El este însoţit pe liste de un urmărit penal, Florin Cârciumaru.
Listele de candidaţi PSD din Dolj includ nu mai puţin de două persoane trimise în judecată pentru fapte de corupţie, ambele plasate pe locuri eligibile. Prima dintre acestea este chiar primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, trimisă în judecată în luna iulie de procurorii DNA sub acuzaţiile de luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani. Olguţa Vasilescu deschide lista de candidaţi PSD la Camera Deputaţilor. Înainte de a fi aleasă primar al Craiovei, ea a deţinut două mandate de deputat, din 2000 până în 2008, şi unul de senator, între 2008 şi 2012. În acelaşi dosar cu Lia Olguţa Vasilescu a fost trimis în judecată şi Radu Preda, cel care ocupă locul doi pe lista de candidaţi PSD din Dolj la Senat, cu şanse maxime de a fi ales. Preda, administratorul public al Craiovei, a fost deferit justiţiei pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită şi instigare la spălare de bani.
Un alt candidat trimis în judecată este şi deputatul PSD Mircea Drăghici, care ocupă poziţia a doua pe lista de la Argeş. El a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015 în dosarul baronului PSD Constantin Nicolescu. Drăghici este acuzat de către procurori de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (34 de acte materiale) şi complicitate morală mijlocită (în forma complicităţii la instigare) la abuz în serviciu (10 infracţiuni, din care 3 în formă continuată).
Şi listele de candidaţi ai PSD din Prahova includ două persoane trimise în judecată. Primul este senatorul Radu Oprea, fost prefect al judeţului Prahova, care a fost trimis în judecată, alături de Mihail Ştefănescu şi firmele Urban Electric şi ICIM, pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei. Cea de-a doua persoană trimisă în judecată, dar care candidează pentru un fotoliu de deputat este fiica fostului baron prahovean Mircea Cosma. Ea a fost deferită justiţiei în decembrie 2015 sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu în privinţa vânzării ilegale ale unor terenuri. Tatăl Andreei Cosma, Mircea Cosma, şi fratele Vlad Cosma sunt şi ei urmăriţi penal sau trimişi în judecată în mai multe dosare de corupţie. În unul dintre dosare deputatul Vlad Cosma a fost condamnat marţi la cinci ani de închisoare, iar tatăl acestuia la opt ani, decizia nefiind definitivă.
Un alt candidat PSD trimis în judecată este Dan Bordeianu, fost liberal, transferat la social-democraţi. Ocupant al locului şapte pe lista PSD Vaslui pentru Camera Deputaţilor, Bordeianu a fost trimis în judecată în 2015 după ce societatea pe care o controla s-a angajat să execute o serie de lucrări pentru alimentarea cu apă în Deleni, judeţul Vaslui, care nu au mai fost finalizate sau au fost neconforme, cauzând un prejudiciu de patru milioane de lei. ''Cariera'' sa a început la 17 ani, el petrecând cinci ani din viaţă la şcoala de corecţie de la Târgu Ocna pentru viol şi lipsire de libertate.
Lista social-democraţilor care au probleme cu legea este ''îmbogăţită'' de Ecaterina Andronescu, Lucian Şova, Iulian Iancu, Gabriel Vlase, Niculae Bădălău, Radu Babuş, Cătălin Nechifor, Adrian Ţuţuianu.
De asemenea, DNA a cerut recent încuviinţarea urmăririi penale pentru fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, deputatul Eugen Bejinariu, fost premier interimar al României pentru a putea fi cercetat în Dosarul Microsoft pentru abuz în serviciu. Colegii săi deputaţi nu s-au mobilizat în campanie pentru vot, iar Bejinariu deschide lista PSD Suceava pentru Camera Deputaţilor.
ALDE vrea să trimită în Senat mai multe persoane care au probleme penale, printre care Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre cei doi co-preşedinţi ai formaţiunii, trimis în judecată de DNA Braşov pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Mircea Banias, care candidează la Constanţa, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, precum şi de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fiind achitat în primă instanţă. Varujan Vosganian este şi el din nou pe liste, fiind suspectat de săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Economiei, în condiţiile în care Senatul a respins de două ori solicitările DNA de urmărire penală. Tudor Pendiuc s-a înscris în ALDE Argeş şi candidează după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. Gigi Chiru cere votul constanţenilor după ce a fost condamnat în anul 2015 la şase luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală.
Şi la Camera Deputaţilor ALDE are mai mulţi candidaţi cu probleme penale. Printre ei se numără Ovidiu Silaghi, urmărit penal pentru trafic de influenţă, Ion Diniţă, triumis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, dare de mită, spălare a banilor, în formă continuată, dar şi despre Dorinel Ursărescu, trimis în judecată de DNA pentru folosirea autorităţii de preşedinte judeţean al unui partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite. Daniel Chiţoiu a scăpat de cercetare în dosarul ASF - Carpatica după ce deputaţii au votat împotriva solicitării procurorilor DNA de ridicare a imunităţii sale, în vreme ce Dian Popescu a fost condamnat la o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Senatorul Andrei Volosevici, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă, candidează din partea ALDE la Camera Deputaţilor în Prahova. Remus Borza, condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, conduce ALDE Braşov şi vrea să reprezinte judeţul ca deputat. Senatorul Ion Ariton, trimis în judecată, vrea să fie deputat la Sibiu.
În octombrie, Călin Popescu Tăriceanu spunea: ''În momentul de faţă nu ştiu în ALDE să fie persoane cu probleme penale care să fie pe liste. Nu ştiu ce înseamnă probleme penale. Sigur că poate să fie cineva într-o anchetă penală, chiar penală, dar fiecare persoană, aşa e într-un stat de drept, se bucură de prezumţia de nevinovăţie''.
Şi PMP se poate ''lăuda'' cu Dan Andronic, candidat pentru Camera Deputaţilor în Giurgiu, trimis în judecată, Haralambie Vochiţoiu, candidat pentru Camera Deputaţilor în Hunedoara, urmărit penal, Valerian Vreme, candidat pentru Camera Deputaţilor în Bacău, urmărit penal, Mircea Manolache, candidat pentru Senat în Iaşi, urmărit penal, Aurel Olărean, candidat pentru Senat în Suceava, trimis în judecată.
Liberalii au şi ei pe liste câteva persoane care au avut probleme cu legea.
Candidatul PNL la Camera Deputaţilor, în Botoşani, Dumitru Verginel Gireadă a fost condamnat, în aprilie 2012, la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Condamnarea primită cu doar câteva luni înainte de alegerile din 9 decembrie 2012 nu l-a împiedicat pe Verginel Gireadă să obţină un mandat de deputat, aşa cum se pare că nu l-a împiedicat nici anul acesta să aspire la reînnoirea mandatului în Parlamentul Românie, în ciuda obiectivului anunţat de PNL de ''schimbare a clasei politice''.
Candidatul PNL la Senat care ocupă locul doi pe lista PNL Prahova, actualul deputat Virgil Guran, a fost condamnat de Judecătoria Turda în anul 2005 la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual şi trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Guran a contestat senţinta cu apel, iar procesul a fost tergiversat doi ani, până când Tribunalul Cluj, a constatat că faptele pentru care a fost condamnat s-au prescris, încetându-se astfel procesul penal.
Victor Paul Dobre (Galaţi) urma să fie cercetat de procurori în Dosarul "Referendumul", pentru că i-a cerut şefului de la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei să revină asupra cifrei alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente şi a trimis o nouă adresă către Curtea Constituţională. Colegii săi deputaţi l-au salvat însă în 2012.
În plină campanie, senatorul liberal Marius Nicoară a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.
Unul dintre cei mai controversaţi candidaţi PNL, fără a avea însă personal probleme cu legea, este Viorica Cherecheş, mama primarului arestat Cătălin Cherecheş, care va deschide lista PNL Maramureş pentru Camera Deputaţilor. PNL Maramureş a depus listele electorale la biroul de circumscripţie, însoţit de reprezentanţii Coaliţiei pentru Baia Mare care l-a susţinut pe fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, arestat preventiv pentru luare de mită şi care a obţinut un nou mandat de primar la alegerile din 5 iunie. "În PNL judeci omul, nu familia, nu prietenii de pe scară. În Maramureş, ea este un om apreciat în comunitate şi în lumea medicală. Da, fiul său este o persoană cu probleme, însă nu mi se pare normal să răspunzi pentru acţiunile copiilor tăi majori şi vaccinaţi", a justificat decizia preşedintele PNL Alina Gorghiu.
UDMR îl are pe listă pe Tánczos Barna, urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu retrocedarea unor terenuri ale Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa, prejudiciul produs acesteia fiind de aproape 16 milioane lei.
PRU ''defilează'' cu Sebastian Ghiţă, cercetat penal în mai multe dosare, Gheorghe Nichita, judecat pentru luare de mită, Veronica Diaconu, condamnată la 6 ani de închisoare - decizia nefiind definitivă.
O ''campioană'' a dosarelor penale este Elena Udrea, care vrea să se lupte cu ''sistemul'' în continuare din poziţia de deputat independent.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe