Moldova şi Transilvania, regiunile cu cele mai multe cazuri de abuz sexual şi trafic de copii
Peste 5.000 de copii din Moldova şi Transilvania vor fi informaţi cu privire la traficul de persoane, după ce anul trecut au fost înregistrate aproape 400 de cazuri de acest fel sau de abuz sexual în rândul minorilor, majoritatea în cele două regiuni.
Moldova şi Transilvania, regiunile cu cele mai multe cazuri de abuz sexual şi trafic de copii (Imagine: Shutterstock)
Proiectul de informare "Traficul de minori pe înţelesul copiilor", iniţiat de Asociaţia "Telefonul Copilului" şi implementat în colaborare cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, a apărut ca urmare a creşterii alarmante a numărului de cazuri de abuz sexual şi trafic de minori înregistrate anul trecut în Moldova şi Transilvania.
Asociaţia "Telefonul Copilului" a înregistrat anul trecut 380 de apeluri prin care erau semnalate cazuri de abuz sexual sau de trafic în care erau implicaţi copii, iar 263 dintre ele proveneau din Moldova şi Transilvania.
În 24 dintre apeluri a fost semnalată exploatarea sexuală a minorilor, în 115 - cerşetoria şi exploatarea minorilor prin muncă, iar în 124 - abuzul sexual asupra minorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
"Numărul total al cazurilor sesizate la «Telefonul Copilului» din regiunile Moldova şi Transilvania a fost de 2.660 în 2011, reprezentând o creştere de 109,78 la sută, faţă de anul precedent şi semnalând o nevoie accentuată de asistenţă - consiliere, informare, îndrumare şi monitorizare a cazurilor. În ceea ce priveşte numărul cazurilor de abuz sexual şi trafic, conform bazei de date a call center-ului 116.111, din aceste regiuni au fost înregistrate 263 de apeluri în 2011, reprezentând o creştere de 74,17% faţă de 2010", a precizat, joi, directorul executiv al organizaţiei neguvernamentale, Cătălina Florea.
Potrivit Asociaţiei "Telefonul Copilului", numărul copiilor care reclamă la 116.111 cazuri de abuz sexual şi trafic este în creştere de la an la an, în principal din rândul fetelor cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani şi a băieţilor de 16-17 ani. Cele mai multe cazuri sesizate de copii au fost înregistrate din judeţele Sibiu, Neamţ, Vaslui, Iaşi, Cluj, Hunedoara, Braşov şi Bacău, a precizat Florea.
Directorul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Romulus Nicolae Ungureanu, a declarat că, din cele 1.048 de victime ale traficului de persoane identificate anul trecut, 319 erau minori, ceea ce demonstrează că incidenţa traficului de copii continuă să fie crescută în România.
"Educaţia joacă un rol important în prevenirea oricărui tip de abuz. (...) Activitatea de prevenire este esenţială în lupta împotriva traficului de persoane, iar cooperarea rămâne unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire. Traficul de persoane are un caracter transnaţional şi multicultural, necesitând abordări pluridisciplinare şi acţiuni desfăşurate în comun de către societatea civilă, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale", a declarat directorul ANITP.
În acest context, proiectul "Traficul de minori pe înţelesul copiilor" îşi propune educarea copiilor şi tinerilor cu privire la riscurile traficului de persoane. Concret, reprezentanţii Asociaţiei "Telefonul Copilului" şi cei ai ANITP vor merge în 13 judeţe din cele două regiuni, inclusiv în mediul rural, pentru a avea discuţii directe cu minorii.
Tot în cadrul proiectului, au fost elaborate materialele informative pentru copii, adaptate pentru categoriile de vârste 11-14 ani şi 15-18 ani.
Cătălina Florea a subliniat că plecarea părinţilor la muncă în străinătate, sărăcia, şomajul părinţilor, anturajul şi lipsa informaţiilor privind traficul sunt principalele cauze ale abuzurilor împotriva copiilor.
Proiectul este finanţat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România şi se va desfăşura până în 15 iunie.
Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Matthijs van Bonzel, a declarat joi, cu ocazia lansării proiectului, că este necesar ca părinţii, dar şi autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, să le explice copiilor care sunt pericolele la care se pot expune.
"Olanda consideră că dreptul la ajutor specializat, dreptul la atenţie şi sprijin în situaţii dificile, dreptul de a se bucura de copilărie sunt toate componente intrinseci ale drepturilor omului de care fiecare copil trebuie să beneficieze. Asociaţia «Telefonul Copilului» are un rol important în apărarea şi promovarea acestor drepturi în rândul copiilor care au nevoie de ajutor din partea societăţii. Sper ca acest proiect să ajute la prevenirea traficului cu copii şi să îi ajute pe aceia dintre ei care au nevoie de sprijin în cazul în care se confruntă cu situaţii dificile", a declarat Matthijs van Bonzel.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO