Despre acest dosar Olaru a arătat că nu poate divulga prea multe informaţii, pentru că se află în lucru, dar a precizat că pe parcursul acestei anchete s-au făcut mau multe cereri de comisie rogatorie, dintre care „la unele s-a răspuns, la altele nu”.
Întrebat de ce durează atât de mult ancheta în acest caz, procurorul şef Codruţ Olaru arătat că dosarul a fost început de fostul procuror Ciprian Nastasiu, care a părăsit sistemul judiciar între timp, iar după plecarea acestuia cazul a ajuns la un alt procuror.
Olaru a explicat că durează până când noul procuror de caz a lecturat în profunzime întreg materialul întocmit pe vremea procurorului Nastasiu, astfel explicându-se durata mare timp de derulare a anchetei în acest caz.
Şeful DIICOT a arătat că timp de doi, trei ani ancheta a fost realizată de un alt procuror, iar pentru a examina în totalitate actele privind investigaţiile realizate necesită timp pentru noul anchetator, care a preluat cazul Omar Hayssam.
Întrebat cam cât ar mai putea dura ancheta judiciară în acest dosar Codruţ Olaru a spus că în acest caz se va da o soluţie „cât de curând”.
Omar Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul Ciprian Nastasiu a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea.
La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România la bordul unei nave.
Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.
Surse judiciare susţin că Omar Hayssam este reţinut în Siria.
Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la Bucureşti, la 20 de ani de detenţie pentru implicarea în răpirea a trei reporteri români la Bagdad, în 2005, ei stând sechestraţi timp de 55 de zile.