Moldovan: Pacienţii vor putea beneficia de îngrijiri în spitalele private fără să plătească coplata | VIDEO

Pacienţii români vor putea beneficia de îngrijiri, de intervenţii chirurgicale, în cadrul programelor de sănătate curative, atât în cadrul spitalelor publice, cât şi în cele private, fără să plătească coplata, a declarat, pentru MEDIAFAX, Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului Moldovan: Pacienţii vor putea beneficia de îngrijiri în spitalele private fără să plătească coplata | VIDEO

Moldovan: Pacienţii vor putea beneficia de îngrijiri în spitalele private fără să plătească coplata | VIDEO

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat, pentru MEDIAFAX, care sunt schimbările prevăzute de noua ordonanţa de urgenţă care liberalizează serviciile medicale.

"Am căutat să aducem pacientul în centrul sistemului de sănătate, astfel încât pacienţii români vor putea beneficia de îngrijiri, de intervenţii chirurgicale, în cadrul programelor de sănătate curative, atât în cadrul spitalelor publice, cât şi în cele private, fără să trebuiască să plătească coplata. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin programele curative, în special cel de cancer şi boli cardiovascculare, cele două programe pe care le vom introduce iniţial vor deconta integral serviciul medical atât în public cât şi în privat în mod egal, fără să fie necesară coplată din partea pacientului", a declarat, pentru MEDIAFAX, Horaţiu Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai precizat că a doua noutate pe care o introduce ordonanţa de urgenţă este accesul la acţiuni prioritare, finaţate de Ministerul Sănătăţii privind infarctul miocardic acut, tratamentul intervenţional în infarctul miocardic acut.

"Aceste servicii vor fi plătite în cadrul programului Acţiuni prioritare de infarct miocardic acut de către Ministerul Sănătăţii, integral, fără ca pacientul să plătească coplata, atât în spitalele publice cât şi în spitalele private", a menţionat Horaţiu Moldovan.

Referitor la banii care vor merge spre spitalele private, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat: "Numărul de pacienţi care au nevoie de aceste servicii este în general constant, are o variaţie mică de câteva procente, de la un an la altul, noi vom acorda aceleaşi servicii, distribuţia lor intre spitalele publice şi private se va lăsa la libertatea pacientului. Deci vom avea acelaşi număr de pacienţi aproximativ, conform statisticilor care sunt în vigoare, nu există posibiliatea să existe un număr mai mare de pacienţi cu mai mult de zece la sută într-un an faţă de celălalt. Cum se distribuie aceşti pacienţi între spitalele publice şi private este la libertatea lor, ei vor decide unde doresc să se îngrijească, unde să se interneze şi unde să suporte procedurile respective. Pacientul nu va fi operat de mai multe ori în cadrul aceleiaşi decontări, ori se va întâmpla la spitalul public, ori la cel privat".

"O pacientă care are o tumoră de colon se poate opera atât în spitalul public, atât în spitalul privat, iar prin aceste programe CNAS va deconta integral serviciul, nu numai consumabilele, materialele sanitare, indiferent de spitalul unde acest serviciu se realizează. Deci pacientul nu va mai trebui săă plătească nimic în plus. Nu! Se va putea opera iar Casa va deconta în baza programului naţional această procedură", a mai declarat acesta.

Ministerul Sănătăţii (MS) a explicat măsurile luate prin OUG de liberalizare a serviciilor medicale şi, conform sursei citate, sistemul medical nu se va privatiza, iar pacientul nu va trebui să plătească dacă va alege să se trateze la un spital privat.

Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă (OUG) pentru modificarea şi completarea Legii 95 privind reforma în sănătate.

„Prin modificările aprobate marţi, pacienţii nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat iar numărul vieţilor salvate va fi în creştere. Nu se privatizează niciun serviciu medical! Modificarile dau şansa pacienţilor în stare critică să beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat!”, conform comunicatului ministerului.

Infarctul miocardic acut şi accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România, arată MS, iar cauza este lipsa centrelor de cardiologie intervenţională şi de stroke.

„Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă din 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislaţiei din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienţi anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienţii critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc”, arată sursa menţionată.

Conform oficialilor MS, prin măsura legislativă va creşte numărul unităţilor sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament şi nu plăteşte nimic.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici