- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mona Muscă, urmărită penal pentru fals în declaraţii (Video)
Fosta deputată Mona Muscă este urmărită penal de Parchetul instanţei supreme, pentru că a declarat în fals că nu a făcut poliţie politică, însă Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor a constatat contrariul, iar Curtea de Apel Bucureşti a validat votul acestuia.
Mona Muscă, urmărită penal pentru fals în declaraţii (Imagine: Mediafax Foto)
Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus, la data de 14 august, începerea urmăririi penale faţă de Muscă Monica Octavia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de art. 292 din Codul Penal.
"Infracţiunea reţinută constă în aceea că, în calitate de deputat în Parlamentul României, a completat, la data de 23.03.2006, declaraţia pe propria răspundere privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent ori colaborator al poliţiei politice comuniste, în sensul că nu a fost agent sau colaborator al poliţiei politice, această declaraţie nefiind corespunzătoare adevărului şi producând consecinţe juridice până în luna martie 2007, când susnumitei i-a încetat calitatea de deputat în Parlamentul României", informează Ministerul Public.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
În 25 august, fostul deputat Mona Muscă anunţa că nu va candida la alegerile parlamentare nici sub sigla vreunui partid politic, nici ca independent, deoarece şi-a pierdut încrederea în modul în care funcţionează unele instituţii.
Muscă a demisionat din Parlament în 7 martie 2007, după ce un complet de judecată al Curţii de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia la decizia CNSAS conform căreia a făcut poliţie politică, apreciind că fostul deputat a fost angajat al Securităţii.
Mona Muscă s-a retras din PLD şi din Camera Deputaţilor, după ce Colegiul CNSAS a dat un verdict de colaborare a acesteia cu Securitatea, iar contestaţia ei a fost respinsă de instanţa de judecată.
Între timp, Curtea Constituţională a decis, în 31 ianuarie, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.
După verdictul de colaborare cu Securitatea, CNSAS a făcut plângere împotriva lui Muscă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În 9 august 2006, pe atunci deputat PNL, Mona Muscă s-a prezentat, la sediul CNSAS, pentru a-şi vedea dosarul, ea declarând presei că nu a făcut "nici măcar o secundă" poliţie politică. Venirea ei la CNSAS survenea apariţiei în presă a unui articol referitor la faptul că Muscă a colaborat cu Securitatea, având nume de cod "Eva".
După două zile, în 11 august 2006, Mona Muscă a recunoscut public faptul că a semnat un angajament cu fosta Securitate, fiind racolată în martie 1977 şi având numele de cod "Dana".
"Eram responsabilă pentru siguranţa studenţilor şi faţă de siguranţa României. Nu cred că cineva ar fi fost în stare să spună nu", explica Muscă.
"În 1977, după ce mi-am dat definitivatul, am luat un post la studenţii străini, din Timişoara. Imediat după angajare, după o discuţie cu prodecanul, la părinţii mei, la Timişoara, a venit un domn care spunea că se ocupă de problemele studenţilor străini", a spus Muscă.
Ea preciza că, acel "domn" se numeşte Eugen Lăcătiş şi i-a cerut să semneze un angajament - despre care i s-a spus că era semnat de fiecare dintre profesori - privind furnizarea de note scrise referitoare la situaţia, problemele şi eventualele atitudini inamicale faţă de România ale studenţilor străini care învăţau limba română la Timişoara, în anul pregătitor dinainte de începerea studiilor propriu-zise.
Muscă spunea că nu a ezitat să semneze acest angajament, pentru că a crezut că serveşte, pe de o parte, intereselor de securitate ale României, iar, pe de altă parte, siguranţei studenţilor străini din Universtitate.
"Mi s-a spus: «Dumneavoastră aveţi o responsabilitate faţă de studenţii străini, pentru că ei îşi transferă uneori conflictele din ţările lor de origine, şi există şi aici oameni care îi stimulează, astfel că viaţa lor este câteodată în pericol»", arăta Muscă, explicând de ce a semnat acel angajament.
Deputatul a menţionat că Lăcătiş a avertizat-o şi asupra faptului că unii spioni şi agenţi străini pot intra în România "pe această cale", "ca studenţi".
Mona Muscă a mai spus că i s-a cerut să semneze eventualele note informative cu numele de cod "Dana".
Muscă sublinia faptul că nu a dat note scrise către Securitate şi că, după un an de la semnarea angajamentului, deşi Lăcătiş propusese şefilor lui continuarea colaborării cu ea, s-a decis întreruperea angajamentului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO