Mona Piviniceru, Gabriela Bârsan şi Adrian Bordea şi-au depus candidaturile pentru CSM

Judecătorii Mona Maria Pivniceru, Gabriela Victoria Bârsan şi Adrian Bordea, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi-au depus până joi, candidaturile pentru postul de reprezentant al ICCJ în Consiliul Superior al Magistraturii, procedura la această instanţă fiind încheiată în acest sens.

Urmărește
9 afișări

Purtătorul de cuvânt al instanţei supreme, judecătorul Georgeta Barbălată, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că până la momentul încheierii procedurii de depunere a candidaţilor pentru o funcţie de membru în Consiliul Superior al Magistraturii au depus documentaţia necesară trei magistraţi.

Judecătorul Georgeta Barbălată a precizat că procedura de depunere a candidaturilor s-a finalizat joi, la ora 16.00.

Astfel, candidează pentru funcţie în CSM din partea instanţei supreme preşedintele Secţiei comerciale, judecătorul Adrian Bordea, Mona Maria Pivniceru, judecător la Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, şi preşedintele Secţiei de Contencios Administativ şi Fiscal, judecătorul Gabriela Victoria Bârsan, (soţia judecătorului român la CEDO, Corneliu Bârsan-n.r.).

Gabriela Bârsan a candidat şi în octombrie anul trecut, când, în urma scrutinului, Lidia Bărbulescu a obţinut 69 voturi, iar judecător Mircea Bucurel Aron - 62 voturi. Gabriela Victoria Bîrsan a strâns 51 de voturi, astfel că primii doi clasaţi au fost desemnaţi pentru CSM. În urma unei decizii a Curţii Constituţionale, candidatura lui Bărbulescu a fost invalidată, întrucât era la al doilea mandat de membru în Consiliu, astfel că procedura de alegere pentru postul său s-au reluat.

Candidaturile pentru cele trei posturi libere în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) - ca urmare a invalidării judecătorilor Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi a procurorului Dan Chiujdea - se puteau depune între 17 şi 24 martie.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, a anunţat, în 10 martie, că plenul CSM a decis reluarea întregii proceduri de alegeri pentru cele trei posturi rămase vacante ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind candidaturile magistraţilor care erau la al doilea mandat în Consiliu.

"CSM a decis reluarea întregii proceduri de alegeri de la etapa iniţierii şi pregătirii pentru cele trei posturi, respectiv un post la Înalta Curte da Casaţie şi Justiţie, un post la curţile de apel şi un post la parchetele de pe lângă judecătorii", a informat şeful CSM.

Potrivit calendarului de desfăşurare a alegerilor pentru trei membrii ai CSM, perioda de depunere a candidaturilor este între 17 şi 24 martie.

În 29 aprilie a fost stabilită data primei adunări generale privind alegerile primare pentru desemnarea candidaţilor de la instanţa supremă, curţi de apel şi patchet de judecătorii.

De asemenea, în 26 mai este termenul limită de verificare şi validare de către plenul CSM a listei de candidaţi, urmând ca în 17 iunie să aibă loc adunările generale pentru desemnarea membrilor CSM. În măsura în care la această dată nu se poate vota sau nu ar exista cvorum, s-a stabilit o nouă dată, respectiv în 22 iunie.

În 7 iulie, respectiv 12 iulie, ar urma să fie publicate rezultatele alegerilor, iar în 25 iulie, respectiv 29 iulie vor fi înaintate rezultatele către Biroul Permanent al Senatului pentru validare.

Curtea Constituţională (CC) a României a decis, în 25 ianuarie, că hotărârile Senatului privind validarea membrilor în CSM sunt neconstituţionale, după ce a admis sesizările PDL.

Potrivit deciziei CC, prin Hotărârea plenului Senatului 43 din 22 decembrie 2010 privind validarea magistraţilor aleşi ca membri ai CSM, dintre care, contrar prevederilor legale, trei se află la al doilea mandat, au fost încălcate prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie, potrivit cărora 'în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie". Principiul supremaţiei Constituţiei şi principiul legalităţii sunt de esenţa cerinţelor statului de drept, în sensul prevederilor constituţionale ale art. 16 alin. (2), conform cărora "nimeni nu este mai presus de lege".

"Având în vedere imperativul constituţional referitor la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnităţi ce au atras viciul de neconstituţionalitate, Senatul are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii", consemnează CC, în decizia prin care au fost declarate neconstituţionale candidaturile Liviei Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi cea a lui Dan Nicolae Chiujdea, care fuseseră aleşi, pentru un al doilea mandat în CSM, de către adunările magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici