- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Monede antice într-un vas din bronz, cu valoare patrimonială deosebită, au fost găsite într-o pădure din Alba
Tezaur monetar antic din epoca dacică, de o valoare patrimonială deosebită, într-o pădure din Alba. Este descoperirea autorităţilor după ce un tânăr din Mureş a găsit 22 de monede antice din argint în pădure.
Monede antice într-un vas din bronz, cu valoare patrimonială deosebită, au fost găsite într-o pădure din Alba
Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au deschis, în septembrie, o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur, după ce în online a fost identificată postarea unei persoane, din care rezulta că, în august, a găsit 22 de monede antice din argint într-o pădure din judeţul Alba, pe care le-a predat reprezentanţilor administraţiei publice locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Pe 19 septembrie, oamenii legii şi arheologii au identificat, într-o pădure din Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Răduleşti-Hunedoara”, dacice (sec. III - II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică şi un amnar din fier, de epocă romană.
Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experţilor, rezultă că artefactele aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, unele dintre ele aparţinând categoriei Tezaur.
Persoana care a făcut descoperirea iniţială este un tânăr de 27 de ani, din judeţul Mureş, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit poliţiştii şi arheologii la descoperirea şi documentarea tezaurului, precizează Poliţia.
Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO