Monede dacice şi artefacte romane recuperate şi predate muzeelor din Alba, Dolj şi Mehedinţi

Sute de artefacte arheologice, între care monede dacice sau monede romane imeriale, unelte, ceramică au fost reuperate de poliţişti şi predate muzeelor din Alba, Dolj sau Mehedinţi.

Urmărește
228 afișări
Imaginea articolului Monede dacice şi artefacte romane recuperate şi predate muzeelor din Alba, Dolj şi Mehedinţi

Monede dacice şi artefacte romane recuperate şi predate muzeelor din Alba, Dolj şi Mehedinţi

Astfel, poliţiştii din Alba au recuperat 117 artefacte arheologice (monede dacice şi romane, unelte, ceramică), provenite din contexte arheologice. Acestea au fost indisponibilizate în baza ordonanţei emise într-un dosar penal de tăinuire. Artefactele expertizate au fost predate Muzeului din Alba Iulia. În urma clasării, s-a propus ca bunurile să rămână în evidenţele Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia.

Poliţiştii din Dolj au recuperat 46 de artefacte arheologice (monede romane imperiale şi replici după monede antice şi medievale). În urma expertizei numismatice şi muzeografice, artefactele arheologice au fost lăsate în custodia Muzeului Olteniei – Craiova, fiind în procedură de clasare.

De asemenea, poliţiştii din Mehedinţi, în cadrul unui dosar penal în care s-au desfăşurat cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de introducere ilegală pe teritoriul României de bunuri culturale, au recuperat şi indisponibilizat 1.635 de artefacte arheologice, în marea lor majoritate de epocă romană, evaluate în urma expertizei numismatice şi muzeografice la peste 250.000 de euro. Artefactele au fost lăsate în custodia Academiei Române – Cabinetul de numismatică şi respectiv Muzeului Naţional de Istorie a României.

În anul 2022, la nivel naţional, pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, poliţiştii au constatat 434 de infracţiuni, fiind cercetate 133 de persoane, dintre care 22 sunt cetăţeni străini. Astfel, au fost constatate 317 infracţiuni la Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, 17 fapte de furt şi 20 de distrugere. În ceea ce priveşte constatarea infracţiunilor de furt din siturile arheologice, au fost constatate 7 infracţiuni. De asemenea, au fost constate 33 de infracţiuni prevăzute de O.G. nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.

Anul trecut, au fost recuperate 2.307 bunuri culturale mobile, 48 dintre acestea fiind bunuri clasate în patrimoniul cultural naţional. Dintre bunurile culturale recuperate, au fost confiscate contravenţional definitiv 28 de bunuri, majoritatea reprezentând artefacte arheologice, monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România.

În contextul reprezentării Poliţiei Române în cadrul proiectului EMPACT - „Organised Property Crime” (combaterea grupurilor de criminalitate itinerantă care desfăşoară activităţi infracţionale îndreptate împotriva patrimoniului, în spaţiul comunitar), în perioada 1 iulie – 22 octombrie 2022, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale, a avut loc, la nivel naţional, operaţiunea Pandora VII, care a vizat desfăşurarea unor activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor care aduc atingere patrimoniului cultural naţional, mobil şi imobil, cu acordarea unei atenţii speciale activităţilor ilicite din mediul cibernetic. În cadrul operaţiunii, au fost efectuate verificări asupra unor societăţi comerciale, locuri publice cunoscute ca piaţă de desfacere pentru bunuri culturale mobile, muzee, zone cu patrimoniu arheologic sau istoric, precum şi în mediul online, pe principalele platforme de vânzare de bunuri culturale din România şi din străinătate, fiind constatate 95 de infracţiuni şi întocmite 92 de dosare penale. În cadrul acestor activităţi, au fost recuperate 330 de bunuri culturale mobile de mare valoare şi au fost indisponibilizate 22 de detectoare de metale deţinute sau valorificate ilegal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
artefacte,
muzeu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici