“După 2000, sunt trei perioade în care Erdogan şi Putin au ales să joace împreună. Între aceste perioade de apropiere a existat de fiecare data un conflict care a răcit relaţiile dintre cele două state”, a spus Karadeli, întrebată, în interviul pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), cum este influenţată balanţa de putere în regiunea Mării Negre –şi dincolo de regiune – în contextul apropierii dintre preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Erdogan.
Universitarul român stabilit în Turcia spus că cele trei perioade “de apropiere” între Turcia şi Rusia au fost 2003-2006, 2009-2010 şi 2016-2017.
În perioada 2003-2006, în contextul războiului din Irak, „Rusia şi Turcia au fost foarte hotărâte în a nu fi alături de SUA în decizia de a intra în Irak. Cunoscând situaţia din regiune, cele două state erau conştiente de faptul că motivaţia data Americii nu era una adevărată”; în 2009- 2010, în contextul crizei economice globale, „Rusia şi Turcia au hotărât să joace din nou , dar Turcia a câştigat mai multă încredere în potenţialul său şi s-a dezvoltat mai mult din punct de vedere economic, relaţiile economice Turcia – Rusia au înflorit în acea perioadă”; în 2016-2017 “de la scuzele pentru doborârea avionului rusesc de către forţele armatei turce a început o nouă colaborare, care s-a dovedit a fi o alegere de succes”, în plus, au existat informaţii conform cărora „Rusia a oferit informaţii preşedintelui turc cu privire la lovitura de stat eşuată”, a detaliat dr. Karadeli.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII