Monitorul Apărării: Ziua Marinei în vreme de război

Ziua Marinei în vreme de război. Avem marinari şi nave, dar nu avem o forţă navală. 3 fregate, 4 corvete şi 3 nave purtătoare de rachete vechi şi nemodernizate de peste 30 de ani apără litoralul, apele teritoriale şi interesele României din zona economică exclusivă, relatează Monitorul Apărării.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului Monitorul Apărării: Ziua Marinei în vreme de război

Monitorul Apărării: Ziua Marinei în vreme de război

Politicienii se înghesuie la Ziua Marinei, dar au blocat mereu programele de înzestrare ale Forţelor Navale. De peste 15 ani, România nu a reuşit să semneze contractul pentru achiziţia a patru corvete şi modernizarea a două fregate. Aflată în război, ştiind sigur că nu poate folosi navele, Ucraina a mers mai departe cu achiziţia corvetelor şi are acum două gata în Turcia, pe care le va folosi după conflict.

Politicienii români participă doar la Ziua Marinei în număr mare şi sar peste festivităţile de la Forţele Terestre şi Aeriene. De cele mai multe ori evită şi Ziua Armatei. Ziua Marinei este sărbătoarea cu cea mai mare expunere mediatică, se desfăşoară pe malul mării, unde sunt mulţi turişti, şi acest lucru adună şi politicienii care vor să se folosească de imaginea armatei în campaniile lor electorale.

Chiar dacă din vina acestor politicieni marinarii români nu au în acest moment nicio navă de luptă nouă sau modernizată, ei nu au nicio jenă să se afişeze cu marinarii români.

Cel mai controversat proiect de înzestrare a fost cel al achiziţiei a patru corvete şi modernizarea a două fregate cumpărate de la britanici în urmă cu 20 de ani. Acest program putea fi iniţiat încă de acum 10 ani, dar a fost mereu blocat.

Monitorul Apărării şi Securităţii a avertizat de mai multe ori tergiversarea acestui contract. În 2016, Guvernul considera, la propunerea MApN, că doar la Damen Galaţi se pot construi corvete, dar majoritatea parlamentară a respins HG 906/2016 prin care contractul era atribuit şantierului din Galaţi.

A urmat o licitaţie, iar în decembrie 2018 s-a stabilit oferta câştigătoare cea depusă de Asocierea dintre Naval Group (Franţa) şi Şantierul Naval Constanţa, având preţul cel mai mic, de 1,2 miliarde de euro, şi de atunci a urmat un şir de proceduri juridice şi amânări nejustificate care până la urmă a dus la eşecul acestui proiect şi anularea licitaţiei.

Nici agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi războiul dus la graniţa apelor noastre teritoriale de doi ani şi jumătate nu au dus la mobilizarea tuturor actorilor pentru modernizarea Forţelor Navale, chiar dacă singura noastră graniţă cu Rusia este pe mare. Şi problema nu a fost lipsa banilor. Aceştia au fost mereu în bugetul MApN, care nu reuşeşte din 2017 să-i şi cheltuiască.

Agresiunea Rusiei în Ucraina ne-a arătat că s-a schimbat modul de ducere a războiului în Marea Neagră, iar folosirea dronelor maritime pot distruge o flotă puternică precum cea a Rusiei. Cu tooate acestea, Forţele Navale Române nu au mers pe direcţia achiziţiei de drone de suprafaţă, optează în continuare pe războiul clasic, având intenţia să modernizeze fregatele şi navele purtătoare de rachete care au deja peste 30 de ani şi orice Marină care se respectă ar renunţa la ele.

Astăzi, marinarii români sunt prinşi într-o capcană. Pe de-o parte au nave vechi şi nemordenizate care nu le asigură succesul într-o luptă navală, dar în acelaşi timp comandanţii nu vor să renunţe la ele şi să le înlocuiască nu drone şi nave mai mici, deoarece structura s-ar simplifica şi le-ar dispărea funcţiile mari.

În aceste condiţii, nu e de mirare că în afară de tehnica veche, o altă problemă a Forţelor Navale, chiar mai stresantă, este lipsa marinarilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici