MONITORUL JUSTIŢIEI. Audierea Laurei Codruţa Kovesi din Comisia LIBE: Câte răspunsuri se confirmă

Laura Codruţa Kovesi a răspuns în faţa Comisiei LIBE din Parlamentul European mai multor întrebări, afirmaţiile privind justiţia din România putând fi verificate uşor la o simplă căutare. Aflaţi în Monitorul Justiţiei câte dintre răspunsuri se confirmă.

Urmărește
2768 afișări
Imaginea articolului MONITORUL JUSTIŢIEI. Audierea Laurei Codruţa Kovesi din Comisia LIBE: Câte răspunsuri se confirmă

MONITORUL JUSTIŢIEI. Audierea Laurei Codruţa Kovesi din Comisia LIBE: Câte răspunsuri se confirmă

Redăm, mai jos, câteva dintre întrebările pe care le-a primit Laura Codruţa Kovesi de la deputaţii din Parlamentul European, precum şi răspunsurile sale, dar şi situaţia de fapt.

ÎNTREBARE: Puteţi să ne explicaţi în ce mod îndepliniţi toate cerinţele impuse pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European, articolul 14 din regulament. Mă refer în special la faptul că independenţa trebuie să fie mai presus de orice îndoială şi că deţineţi toate calificările necesare pentru cele mai înalte funcţii.

KOVESI: Vă mulţumesc că pot lămuri unele informaţii false care au circulat. În momentul depunerii candidaturii, am verificat cu exactitate toate criteriile, le îndeplinesc pe toate. În ceea ce priveşte condiţiile privind gradul profesional, articolul 54 din legea 303/2004 care reglementează condiţiile ca un procuror general sau un procuror-şef al DNA trebuie să le indeplinească sunt îndeplinite. Şi anume: Sunt patru condiţii: să ai vechime de 15 ani - am vechime de 15 ani - să nu fi colaborat cu serviciile de informaţii, să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani şi să ai calificativul de foarte bine la ultima evaluare. Am fost numită procuror general şi procuror-şef al DNA îndeplinind condiţiile legale fără a avea gradul profesional pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În ceea ce priveşte colaborarea cu serviciile, legea stabileşte de a nu fi fost colaborator în sensul de poliţie politică şi nu este prevăzută ca o colaborare instituţională care poate să apară în exercitarea activităţii de procuror.

SITUAŢIA DE FAPT: Potrivit Jurnalului Oficial al UE, un procuror poate candida la funcţia de şef al Parchetului European dacă întruneşte mai multe criterii, între care şi cea privind experienţa profesională: „să fie membri activi ai parchetului sau ai magistraturii şi să deţină calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al autorităţilor judiciare din statele lor membre”, potrivit Monitorului Justiţiei.

Concret, Laura Codruţa Kovesi are grad de parchet de tribunal, iar CSM i-a respins cererea de recunoaştere a gradului profesional de parchet general. Kovesi a ocupat poziţiile de şef al Parchetului General şi al DNA prin numire, iar după ce părăseşte aceste funcţii, ea se întoarce la parchetul de unde provine, ceea ce înseamnă că are grad aferent DIICOT. Ea este în continuare delegată în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă rămâne cu gradul de parchet de tribunal.

În privinţa sancţiunii disciplinare, Kovesi a fost cercetată disciplinar în mai multe lucrări ale Inspecţiei Judiciare, însă Secţia pentru procurori a CSM le-a respins. Pe rolul judecăţii din CSM se mai află lucrări pe numele lui Kovesi pentru care încă nu au fost dispuse pronunţări.

Citeşte continuarea în monitoruljustitiei.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici