- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.03.2019, 13:51)
- Mihaela Gidei
MONITORUL JUSTIŢIEI | Kovesi vs. Kovesi: Cum a trecut de la apărarea independenţei justiţiei, la atacul procurorilor de caz
Laura Codruţa Kovesi a obişnuit presa ca, la fiecare apariţie, să ofere declaraţii acide la adresa procurorilor din dosar, menţionând că ancheta are la bază alte motive decât aflarea adevărului. Tot Kovesi, când era la şefia DNA, sesiza CSM sau IJ pentru declaraţii similare ale inculpaţilor.
Urmărește
1823 afișări
MONITORUL JUSTIŢIEI | Kovesi vs. Kovesi: Cum a trecut de la apărarea independenţei justiţiei, la atacul procurorilor de caz
Fosta şefă DNA a declarat, în repetate rânduri, că este hărţuită şi că dosarele penale în care este vizată nu au drept scop aflarea adevărului, ci împiedicarea acesteia de a candida pentru şefia Parchetului European. Aceste declaraţii sunt lansate în 2019, când Kovesi s-a prezentat fie la CSM sau ÎCCJ pentru acţiunile disciplinare, fie la Secţia de anchetare a magistraţilor, se arată într-un material publicat în Monitorul Justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Redăm, mai jos, câteva declaraţii ale lui Kovesi din 2019.
- 28 martie 2019: „Procurorul de caz mi-a interzis să vorbesc cu presa. (...) Este o măsură de a-mi închide gura”.
- 7 martie 2019: „Cred că intenţionat am fost citată în această zi. Intenţionat am fost citată intr-un dosar şi am dat declaratii, neprocedural, in alt dosar. Mi-a fost dat un proces verbal care nu este semnat de procuror. (...) Categoric vă spun ca nu sunt vinovata pentru niciuna dintre faptele care mi se impută. Categoric, toata această campanie are legatură cu candidatura mea. Exact astazi, cand se decidea votul, am fost citată".
- 7 martie 2019: „Nu este nicio coincidenţă. E în continuare o etapă din această campanie de hărţuire. Am 47 de acţiuni disciplinare. În alte situaţii procurorii acestei secţii nu au comunicat câte dosare sunt în lucru, dar am aflat din spaţiul public că sunt 18 dosare. Şe ştia că este un vot pentru procedura de procuror european. Nu cred că este o coincidenţă. Imaginaţi-vă că am stat într-un birou şi poliţiştii îmi aduceau la cunoştinţă că mi s-a închis plângerea în timp ce veneau alte acuzaţii”.
- 2 martie 2019: „E clar că această chestiune cu dosarul penal, sunt mult coincidenţe. S-a început urmărirea penală când am plecat la Bruxelles, coincidenţă - sunt citaţă în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează”.
- 15 februarie 2019: „De doi ani şi jumătate sunt hărţuită. am patru acţiuni disciplinare, am 18 dosare penale. (...) Toţi care şi-au făcut treaba au probleme şi au acţiuni disciplinare. Preşedinta Înaltei Curţi are acţiune disciplinară, membrii din CSM care au fost vocali sunt cercetaţi disciplinar, procurori şi judecători care au comentat de legile justiţiei sunt cercetaţi disciplinar".
Însă tot Laura Codruţa Kovesi, pe vremea când era procuror-şef DNA, era atentă la declaraţiile din spaţiul public care vizau procurorii şi, atunci când identifica vreo critică a metodelor de anchetare sau de construire a dosarelor, sesiza Inspecţia Judiciară (IJ) sau Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru apărarea independenţei anchetatorilor.
Redăm, mai jos, câteva dintre astfel de acţiuni ale lui Kovesi:
- 30 ianuarie 2017: DNA a lansat un apel în care le cere membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să aibă o reacţie fermă faţă de „atacurile fără precedent” din unele trusturi de presă care, a precizat instituţia la acel moment, îi ţintesc pe procurorii anticorupţie.
„Tot acest climat mediatic nu a fost şi nu este unul care să favorizeze actul de justiţie, dar procurorii DNA îşi fac datoria, în ciuda acestui climat neprielnic, iar pentru a se apăra împotriva acestor atacuri, uzează de instrumentele legale care prevăd posibilitatea de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputaţiei sau a independenţei. De aceea considerăm că necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare este evidentă, în contextul în care se fac inclusiv afirmaţii foarte grave şi hazardate că dosarele sunt falsificate”, se arată în apelul către CSM.
- 27 septembrie 2017: Kovesi a făcut o plângere împotriva Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care transmis-o CSM.
„Declaraţiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cu privire la o anchetă penală a D.N.A. în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. (...) Apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă”, a precizat Direcţia la acea vreme.
- 13 septembrie 2017: Kovesi a cerut Inspecţiei Judiciare verificări după afirmaţiile fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir.
„Daniel Dragomir a lăsat să se înţeleagă faptul că rechizitoriile Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu se sprijină pe probaţiunea instrumentată de procurori în baza dispoziţiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajaţii unei alte instituţii, respectiv S.R.I., iar rolul procurorilor D.N.A. s-ar rezuma la semnarea şi trimiterea la instanţă a rechizitoriilor”, spunea DNA la acel moment.
Declaraţiile lui Dragomir sunt:
„Moderator: Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile?
Daniel Dragomir: Da, domnule (...), ofiţerii SRI...
Moderator: Şi bravii procurori DNA, ăia care plâng când îi controlează Inspecţia Judiciară doar le semnau?
Daniel Dragomir: Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau la instanţă în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare asigurând culoarele necesare pentru obţinerea condamnării individului.”
Citeşte continuarea articolului în monitoruljustitiei.ro
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a fost condamnat necondiționat în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe