Potrivit unui comunicat al APPC transmis, luni, asociaţia a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a problemei, însă notificările adresate Primăriei Cluj-Napoca au rămas fără efect.
„APPC a iniţiat o acţiune la Tribunalul Cluj prin care urmăreşte obligarea Primăriei Cluj-Napoca să organizeze conferinţe de presă conform Legii nr. 544/2001,
APPC consideră că utilizarea noilor mijloace de comunicare este binevenită, dar aceasta este o măsură complementară şi nu suplineşte necesitatea comunicării nemijlocite cu reprezentanţii presei.
„Conferinţele de presă presupun, prin natura lor, şi întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administraţie şi presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice. Emisiunile radio sau TV (unde nu există o pluralitate media), comunicatele, mesajele pe reţelele sociale, newsletterele, briefingurile de la evenimente punctuale sau publicaţia
De asemenea, APPC consideră că toţi ziariştii clujeni interesaţi trebuie să aibă posibilitatea să obţină informaţii de la primărie în mod direct, într-un cadru oficial, iar acesta este conferinţa de presă organizată în mod regulat.
„APPC va notifica toate instituţiile publice să respecte Legea 544/2001 cu privire la organizarea conferinţelor de presă”, au subliniat reprezentanţii asociaţiei.
Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) activează din 2005 în judeţ, având peste 60 de membri.