Morar: DNA nu poate intercepta decât mediul ambiant
Procurorul şef Daniel Morar a explicat, miercuri, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), diferenţa de ascultare şi redare a interceptărilor pe care Direcţia Naţională Anticorupţie nu le poate face fără suportul SRI.
Morar: DNA nu poate intercepta decât mediul ambiant (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele CSM, procurorul Bogdan Licu, a pus în discuţie acuzaţiile frecvente potrivit cărora Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) efectuează interceptări, în acest context punându-l pe şeful instituţiei, Daniel Morar, să explice procedura.
În acest context, l-a pus pe şeful instituţiei, Daniel Morar, să explice procedura.
Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a afirmat că, în cadrul instituţiei pe care o conduce, există un serviciu tehnic format din ofiţeri de poliţie judiciară şi specialişti, condus de către un procuror. Acest serviciu procedează la aplicarea ordonanţelor emise de procuror sau judecător în privinţa interceptărilor convorbirilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Morar a subliniat că acest serviciu tehnic nu este autonom şi nu poate intercepta, nu poate intra în pagina logistică sau apela la reţeaua generală a SRI, ci servicul înaintează orice cerere către SRI.
Spre deosebire de alte unităţi de parchet, serviciul tehnic al DNA, prin ofiţeri de poliţie judiciară, poate asculta şi reda interceptările pe care le fac SRI şi DGIPI, a explicat Morar.
Tototdată, Morar a subliniat faptul că, anul trecut, serviciul tehnic a făcut obiectul unei verificări din partea unei comisii parlamentare.
Morar a mai spus că ce poate face DNA este de regulă interceptarea mediului ambiant.
Întrebat de jurnalişti - după ce Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz favorabil pentru numirea lui la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - despre interceptările de care beneficiază DNA pe baza ajutorului SRI şi DGIPI, Daniel Morar a răspuns: "Tehnic vorbind. Toate interceptările se fac pe logistica SRI, chiar şi DGIPI face tot pe logistica SRI, ca să fie clar. Atât DNA, cât şi Poliţia utilizează pentru interceptarea convorbirilor telefonice logistica SRI, noi suntem doar beneficiarii finali".
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat, miercuri, cu unanimitate, aviz favorabil pentru numirea lui Daniel Morar la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Citeşte şi:
Daniel Morar rămâne la conducerea DNA
Predoiu: Morar, cea mai bună soluţie pentru eradicarea corupţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO