Mormane de gunoi, caroserii de maşini şi animale moarte, aproape de locuinţele de la marginea Craiovei. De ce nu poate interveni Garda de Mediu - VIDEO

Tone de gunoi menajer, materiale de construcţii, caroserii de maşini şi chiar animale moarte zac aruncate la câteva sute de metri de locuinţele din cartierul Mofleni, aflat la marginea Craiovei. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj spun că nu pot interveni în lipsa unei sesizări.

Urmărește
1800 afișări
Imaginea articolului Mormane de gunoi, caroserii de maşini şi animale moarte, aproape de locuinţele de la marginea Craiovei. De ce nu poate interveni Garda de Mediu - VIDEO

Sursa FOTO: Captură video

În cartierul Mofleni din Craiova, prin spatele caselor locuitorilor de aici, se întind, pe sute de metri, mormane de gunoaie: deşeuri menajere, materiale de construcţii, mobilă veche şi chiar caroserii de maşini sunt aruncate pe marginea drumului care duce către depozitul ecologic de deşeuri, dar şi pe terenurile din zonă. Pe malul Jiului, în anumite locuri, s-au format gropi improvizate de gunoi.

Maşinile firmei de salubritate din Craiova trec zilnic de zeci de ori pe lângă „groapa de gunoi”, un peisaj dezolant, însă spun că nu pot face curăţenie acolo, spun reprezentanţii societăţii, pentru că terenurile sunt private, iar proprietarii sunt decedaţi.

„Salubritate Craiova a intervenit de nenumărate ori pentru ridicarea deşeurilor aflate pe marginea acestui drum, singura porţiune aflată în proprietate publică, însă în această zonă sunt abandonate deşeuri de diverse tipuri, în mod frecvent, în special în timpul nopţii. Cea mai mare parte a acestor terenuri se află în proprietate privată şi societatea noastră nu poate interveni aici fără o comandă din partea proprietarului.(...) În această zonă, regimul juridic este puţin incert, în sensul că proprietarii sunt decedaţi, din ce se ştie, şi nu se poate lua legătura cu moştenitorii acestora”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristina Ghenea, purtător de cuvânt Salubritate Craiova.

Localnicii din zonă sunt disperaţi şi spun că locul este un adevărat focar de infecţie.

„Sunt oameni care le aruncă. Sunt de pe aici, de pe aproape, vin cu maşinile... Eu stau aici aproape. Am un câine pe care-l plimb şi mă duc şi-i văd: vin cu căruţe, cu maşini, aruncă saci, aruncă câte şi mai câte. (...) Cât era domnul Solomon (fostul primar, Antonie Solomon – n.r.), dacă trecea pe aici, trimitea Locala, trimitea pe cine trimitea... Acum, nu trimite nimeni nimic. E periculos, e o palmă de loc. Colo gunoaie, aici gunoaie, vine mirosul, se duc animale, stau câini pe aici pe margine... Am văzut oameni care vin cu găleţile cu mizerie de la animale şi aruncă acolo. N-am văzut niciun control, nimic”, a declarant, pentru MEDIAFAX, unul dintre localnicii din cartierul Mofleni.

Un alt cetăţean a declarat că mirosul este îngrozitor şi ar trebui să se facă un control în zonă

„Conştiinţa omului niciodată nu e corectă. Vinovat e locatarul şi cine aruncă pe acolo. E foarte periculos. Periculos e prea puţin. Nu locuiesc aici, dar trec mai des şi am văzut. Mirosul e foarte înţepător... Să le ridice o dată şi după aia să facă, controale, că acum le ridică şi după aia e la loc”, spune bărbatul.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, şeful Gărzii de Mediu Dolj a declarat că nu au fost primite sesizări privind problemele de la marginea oraşului.

„Garda de Mediu intervine, conform legii, la sesizări către anumite zone pe domeniul public sau privat, acolo unde există aceste depozitări de deşeuri. Colaborăm şi cu poliţia, şi cu cetăţenii, dacă ne spun, şi amendăm exact făptaşul, dacă se ştie. La lucrurile acestea de abandonări, nu Garda de Mediu trebuie să vină să înlăture gunoaiele deşeuri menagere sau caroserii de maşini”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Călinoiu, comisar şef Comisariatul Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Dolj.

Acesta afirmă că pentru a se putea interveni trebuie, conform legii, să fie sesizată Garda de Mediu, însă ar putea să intervină şi Poliţia Locală.

Potrivit legii, amenzile, pentru cei care sunt prinşi că aruncă gunoaie în spaţii neamenajate, pot ajunge la 40.000 de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici