„Moromeţii 2”. Metamorfoza lui Ilie Moromete: De la personajul lui Victor Rebengiuc la cel jucat de Horaţiu Mălăele

Pelicula "Moromeţii 2" continuă la 30 de ani de la filmul care a făcut istorie pentru cinematografia românească povestea scrisă de Marin Preda şi impune prin prestaţia lui Horaţiu Mălăele, un nou Ilie Moromete, care atrage din start comparaţia cu personajul interpretat de Victor Rebengiuc.

Urmărește
10656 afișări
Imaginea articolului „Moromeţii 2”. Metamorfoza lui Ilie Moromete: De la personajul lui Victor Rebengiuc la cel jucat de Horaţiu Mălăele

"Moromeţii 2". Metamorfoza lui Ilie Moromete de la personajul lui Victor Rebengiuc la cel jucat de Horaţiu Mălăele

Varianta pe care Victor Rebengiuc a adus-o pe ecran pentru personajul principal al "Moromeţilor" (1987) este unul dintre punctele de referinţă pentru arta actoricească din cinematografia românească. Actorul, născut în Bucureşti, a surprins pe toată lumea atunci când a adus pe ecran una dintre cele mai puternice interpretări ale unor personaje din mediul rural românesc.

"Nu ştiu cum e un ţăran, aşa că am să uit că este vorba de un ţăran. Am să joc numai un om care are probleme", explica Rebengiuc într-un interviu.

Regizorul Stere Gulea a dezvăluit că actorul care s-a identificat în ochii publicului cu Ilie Moromete a renunţat la rol, dându-şi seama că diferenţa de vârstă dintre el şi cel care l-ar fi interpretat pe Nicolae Moromete, tânărul fiu al personajului, ar fi fost prea mare. "Ar putea să-mi fie nepot", povesteşte regizorul că i-ar fi spus Rebengiuc.

Horaţiu Mălăele aduce pe ecran un cu totul alt tip de personaj.

Dacă Rebengiuc impunea prin atitudinea celui care ascultă şi îşi duce luptele în interior, reacţiile sale fiind mai degrabă violente şi directe, Horaţiu Mălăele promitea o interpretare care să se bazeze mai mult pe nuanţare.

Surpriza este că personajului central din "Moromeţii 2" pare să i se potrivească mai mult ceea ce aduce Mălăele.

Stere Gulea i-a dat ocazia să rezolve multe dintre situaţiile fără ieşire care îl apăsau pe Moromete în pelicula din 1988.

În primul rând Ilie Moromete în varianta Mălăele trece dincolo de impresia că ştie tot. El ştie ce face Nicolae, ce vorbeşte, cu cine şi când petrece timp singur în coliba improvizată cu o consăteancă. Personajul lui Rebengiuc traduce permanent în limba sa, în faţa spectatorului. Moromete jucat de Mălăele a depăşit acest moment şi ascultă ceva mai puţin pentru că pare să fi înţeles deja. Are până şi opinii legate de teoria politică: "Bă, ce vrea ăştia, Lenin ăsta, nu să poate... sau să poate, da´ iese rău", îi spune el lui Nicolae. Moromete al lui Mălăele, chiar şi atunci când întreabă ceva, de fapt, are de pus un punct pe "i". "Da' faptu´ că citeşti ţi-aduce ceva?", spune el.

Mălăele este născut la ţară. A vorbit şi a scris de mai multe ori despre universul copilăriei de la Tehomir. Poate şi pentru că în propria istorie oltenească regăseşte modele pe care s-a simţit nevoit să le aducă pe ecran în personajul său, varianta pe care o oferă pentru Ilie Moromete mai degrabă filosofică. Aproape că nu are replică pe care să nu o poţi izola ca pe un citat relevant: "Nici prea mult somn nu e bun", spune la un moment dat.

Alteori reacţionează ...............CITEŞTE continuarea în pagina 2

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici