Moţii adunaţi la Câmpeni cer autorităţilor să condamne tot ce aduce atingere integrităţii statului

Participanţii la mitingul de la Câmpeni au transmis, marţi, o declaraţie comună în care solicită autorităţilor statului să se dezică şi să condamne tot ceea ce aduce atingere integrităţii statului român şi să îi declare "persona non grata" pe cei care defăimează istoria şi simbolurile naţionale.

Urmărește
4 afișări

Cele peste 500 de persoane care au protestat, marţi, în Piaţa Avram Iancu din Câmpeni, faţă de gestul lui Csibi Barna, care l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, au transmis Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului o declaraţie comună în care le solicită "răspicat" "să se dezică şi să condamne cu promptitudine tot ceea ce aduce atingere integrităţii statului român" şi, totodată, să "analizeze cu luciditate acţiunile iredentiste şi xenofobe, indiferent din partea cui ar veni", transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, protestatarii solicită autorităţilor statului să îi declare "persona non grata" pe toţi cei care "defăimează cu atâta impertinenţă istoria şi simbolurile naţionale".

În acelaşi document se solicită ca în şcoli şi universităţi să se pună accent pe învăţarea Istoriei şi Geografiei României în limba română.

Protestatarii mai cer şi repunerea în circulaţie a garniturii de tren Mocăniţa, ca simbol al Ţării Moţilor, dar şi revocarea ordinului de detaşare a lui Csibi Barna la Administraţia Finanţelor Publice Abrud.

Printre participanţii la mitingul de la Câmpeni s-au aflat şi mai mulţi tineri îmbrăcaţi în costume populare moţeşti, călare pe cai, care au purtat steaguri populare, dar şi mulţi primari din Munţii Apuseni, din judeţele Alba, Arad, Hunedoara şi Timiş.

Oamenii au cântat melodii patriotice precum "Noi suntem români" sau "Marşul lui Iancu".

Luni, aproximativ o sută de persoane au protestat în faţa statuii lui Avram Iancu, la Abrud, faţă de gestul lui Csibi Barna şi au cerut revocarea ordinului prin care acesta a fost detaşat la Abrud.

Oamenii au spus că acţiunea lor este un protest faţă de "gestul antinaţional" al lui Csibi Barna, dar şi faţă de decizia luată de conducerea ANAF de detaşare a acestuia la Administraţia Finanţelor Publice Abrud.

Csibi Barna, care a fost detaşat de la Direcţia Finanţelor Publice Harghita la Administraţia Finanţelor Publice Abrud printr-un ordin al şefului ANAF, Sorin Blejnar, a ajuns, luni dimineaţă, la sediul DGFP Alba din municipiul Alba Iulia, unde a discutat cu directorul executiv al instituţiei, după care a anunţat că a hotărât să îşi ia concediu de odihnă şi că nu va merge la noul loc de muncă. Directotul DGFP Alba a spus că cererea lui Csibi Barna a fost acceptată şi conducerea instituţiei urmează să discute cu reprezentanţii ANAF situaţia angajaului.

Csibi Barna a declarat, luni, că intenţionează să depună o contestaţie la decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a-l transfera la Administraţia Finanţelor Publice Abrud.

Întrebat dacă ar repeta gestul prin care l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, Csibi Barna a răspuns afirmativ, menţionând că "toată lumea are dreptul la liberă exprimare în România".

Csibi Barna va fi audiat joi de către Comisia de Disciplină, iar preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, spune că acesta ar putea fi mutat din Abrud, unde a fost recent detaşat, dacă localnicii vor depune un memoriu.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat că în perioada următoare Csibi Barna nu-şi va desfăşura activitatea în Abrud, întrucât acesta a solicitat concediu de odihnă pentru 21 de zile.

"Personal, am dorit să-i dau şansa ca în perioada următoare să trăiască, să lucreze într-un mediu de toleranţă etnică şi să înţeleagă că un funcţionar al statului nu poate să încalce Constituţia României şi legile ţării", a spus Blejnar într-un comunicat.

Csibi Barna, funcţionar public la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a "spânzurat".

Ulterior, Csibi Barna a fost detaşat pentru şase luni de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în Abrud, judeţul Alba, oraşul în care a urmat clasele elementare fostul revoluţionar Avram Iancu.

De asemenea, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, declara că "detaşarea va intra în vigoare de luni şi are o durată de o jumătate de an".

Duminică, administraţia locală din Abrud (Alba) a transmis premierului Emil Boc o scrisoare deschisă în care solicită revocarea ordinului prin care Csibi Barna a fost detaşat la Administraţia Finanţelor Publice Abrud, precum şi demiterea persoanei care a propus o astfel de măsură, respectiv şeful ANAF, Sorin Blejnar.

Primarul din Abrud, Tiberiu Raţiu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că în ultimele zile, după ce s-a decis ca Csibi Barna să fie detaşat la Abrud, "s-au inflamat spiritele pe plan local" şi mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această decizie.

Primarul a adăugat că a convocat, la solicitarea locuitorilor din oraş, o şedinţă informală de urgenţă a Consiliului Local la care au luat parte consilieri locali, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, precum şi zeci de locuitori din Abrud, Roşia Montană, Bucium şi Ciuruleasa.

În paralel, reprezentanţii mai multor organizaţii din Abrud au anunţat, duminică seară, că au început o campanie de strângere de semnături prin care doresc ca Csibi Barna să fie declarat "persona non grata" în Abrud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici