- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.12.2014, 18:30)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MOTIVARE: Copos avea o predilecţie spre evaziune fiscală şi se specializase în această faptă
Fostul patron al Rapidului, George Copos avea o predilecţie pentru faptele de evaziune fiscală - trei reţinute de judecătorul care a dispus sporirea pedepsei sale cu o jumătate de an de închisoare - şi se specializase în comiterea acestei infracţiuni, arată magistratul, în motivarea decizie sale
Urmărește
730 afișări
George Copos (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 care a decis sporirea cu şase luni a pedepsei lui Copos de patru ani de închisoare arată că cele trei fapte de evaziune fiscală comise de acesta, pentru care a fost condamnat, "denotă o predilecţie" şi "o specializare" în comiterea acestui tip de faptă.
"Instanţa va examina dacă raportat la toate împrejurările cauzei se impune aplicarea vreunui spor de pedeapsă, iar în caz afirmativ care ar trebui să fie cuantumul acestuia pentru ca pedeapsa pe care o execută petentul să-şi atingă scopul", începe analiza magistratului, în care se notează în continuare că "instanţa constată că petentul a fost condamnat pentru comiterea a trei infracţiuni de evaziune fiscală, ceea ce denotă o predilecţie a sa pentru acest tip de infracţiuni şi totodată o specializare în această direcţie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"De asemenea, intervalul de timp mare între data comiterii faptelor, 1999, 2003, 2004 relevă o perseverenţă infracţională ieşită din comun. Astfel nu se poate vorbi despre simple acte izolate ale petentului, ci de o strategie foarte bine elaborată a acestuia de a frauda bugetul de stat şi de a-şi însuşi sumele respective de bani", mai arată judecătorul, în motivare.
Instanţa reţine şi că "infracţiunile au fost comise de petent în calităţi diferite, pe de o parte în calitate de patron al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, iar pe de altă parte în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Ana Electronic, ceea ce scote în evidenţă intenţia petentului de a eluda normele fiscale şi penale în orice împrejurare".
Magistratul mai notează că "trebuie luată în considerare şi gravitatea concretă a faptelor comise, prin mecanisme financiare complexe, utilizând diferite strategii de ascundere a activităţii infracţionale şi prin falsificarea de documente".
"Gravitatea faptelor este dovedită şi de prejudiciul uriaş : circa 4 milioane de lei în căzut infracţiunii pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare, 2,2 milioane de lei în cazul infracţiunii pentru care a fost condamnat la 3 ani de închisoare, 63 908 lei în cazul infracţiunii pentru care a fost condamnat la 2 ani de închisoare, precum şi de rezonanţa deosebită a faptelor în societatea românească", se mai arată în motivarea instanţei.
Toate aceste aspecte, arată judecătorul, dovedesc necesitatea aplicării unui spor de pedeapsă în urma recontopirii pedepselor. "Neaplicarea vreunui spor ar fi de natură a conduce la nepedepsirea petentului pentru infracţiunile comise în «Dosarul Transferurilor», fapte de o gravitate deosebită şi care au lăsat urme adânci în rândul opiniei publice", conchide magistratul.
El mai arată în documentul citat că "neaplicarea vreunui spor de pedeapsă în acest caz nu ar putea constitui decât o încurajare pentru orice persoană de a comite noi infracţiuni, ştiind că astfel va beneficia de impunitate", iar referior la cuantumul sporului notează că cel de 12 luni cerut de procurororul DNA este unul "excesiv".
Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au decis, în 5 decembrie, să aplice un spor de pedeapsă de şase luni, în urma contopirii pedepselor primite de Gheorghe Copos în dosarele Loteria I şi cel al transferurilor de jucători.
Judecătoria Sectorului 5 a contopit pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care Copos a fost găsit vinovat că a făcut evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Loteria Română, cu cea de trei ani şi opt luni primită în dosarul transferurilor de jucători. Instanţa a decis ca el să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani, la care a adăugat încă şase luni, având în vedere că cele două infracţiuni sunt concurente.
Decizia JS5 nu este definitivă şi poate fi contestată la o instanţă superioară.
În 25 august, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe George Copos la patru ani de închisoare cu executare în dosarul cunoscut cu numele de Loteria I.
În momentul în care a primit această pedeapsă, Copos se afla încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani şi opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.
În primul dintre dosare, Copos era acuzat că a făcut afaceri "profitabile" cu Loteria Română, în urma cărora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu şi-a plătit obligaţiile fiscale, el ascunzând faptul că deţine 38 de spaţii comerciale, prin aşa-zisa vânzare a acestora către Compania Naţională Loteria Română.
În cel de-al doilea dintre dosarele în care Copos a fost condamnat la închisoare cu executare, în 4 martie, el s-a dovedit a fi vinovat că s-a implicat în efectuarea de tranzacţii ilegale în cazul transferurilor unor fotbalişti către cluburi din străinătate. Alături de ceilalţi oameni de fotbal implicaţi în acest caz - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu şi Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe