MOTIVARE: Declaraţiile Elenei Udrea sub control judiciar, indicaţii către Dorin Cocoş

Declaraţiile Elenei Udrea în presă, când era sub control judiciar, constituie indicaţii către martorii şi inculpaţii din dosarul Microsoft, în special către Dorin Cocoş, ea dorind ca acesta să o susţină în denunţul împotriva lui Coldea, reiese din motivarea ICCJ care a decis arestarea deputatei.

Urmărește
2754 afișări
Imaginea articolului MOTIVARE: Declaraţiile Elenei Udrea sub control judiciar, indicaţii către Dorin Cocoş

Elena Udrea (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Potrivit motivării deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de arestare a Elenei Udrea, judecătorul de drepturi şi libertăţi a fost de acord cu opinia procurorilor DNA că Udrea şi-a încălcat obligaţia de a nu lua legătura în nici un mod, direct sau indirect cu martorii şi inculpaţii din dosarul Microsoft.

"Fără a nega dreptul la liberă exprimare al inculpatei şi faptul că nu avea o interdicţie expresă de a se prezenta la emisiuni televizate ori de a da diferite interviuri, instanţa reţine totuşi faptul că inculpata nu a dat, iniţial, nicio declaraţie la urmărirea penală faţă de acuzaţiile care i se aduceau, în legătură cu obţinerea ilegală a unor sume de bani în dosarul Microsoft. În aceste condiţii, explicaţiile date de inculpată în mass-media se constituie în tot atâtea indicaţii către martorii şi inculpaţii din dosarul respectiv, în special către Dorin Cocoş, privind poziţia procesuală pe care inculpata ar dori ca acesta să o adopte, legat de acele sume de bani şi mai ales de faptul că doreşte ca acesta să o susţină în denunţul formulat împotriva unui şef de serviciu secret român", arată instanţa.

În legătură cu solicitarea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea, în cazul infracţiunii de trafic de influenţă cercetată după denunţaul lui Dinu Pescariu, judecătorul de drepturi şi libertăţi o consideră întemeiată întrucât "există probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpata ar fi comis infracţiunea respectivă".

Procurorii DNA au acuzat-o pe Udrea că, ulterior instituirii măsurii controlului judiciar, a făcut declaraţii în presă cu privire la acuzaţiile ce i-au fost aduse, declaraţii "în măsură să influenţeze declaraţiile lui Dorin Cocoş Dorin şi ale martorului Pescariu Dinu, toate acestea în condiţiile în care inculpata nu dăduse declaraţii în dosarul penal, nici în calitate de suspect şi nici în calitate de inculpat".

Anchetatorii au arătat că, într-un interviu pentru Hotnews, Udrea a susţinut că nu a ştiut despre provenienţa sumelor de bani băgaţi de fostul soţ în firmele de la care încasa dividende, sugerându-i acestuia, prin intermediul interviului şi explicaţia pe care ar trebui să o dea: "nu poate fi o certitudine că orice nevastă ştie cum îşi face afacere soţul ei. Trec peste faptul că întâmplător eram o nevastă cu o ocupaţie foarte precisă şi foarte solicitantă", notează instanţa.

Procurorii au mai arătat că Udrea "a formulat denunţ cu privire la fapte de corupţie pentru a beneficia de dispoziţiile art. 19 din OUG nr. 43/2002, iar prin dezvăluirea în media a faptelor sesizate şi argumentelor sale, aceasta a încercat să îşi creeze probe în sprijinul denunţului, sugerând fostului soţ Dorin Cocoş şi lui Alin Cocoş conţinutul declaraţiilor cu privire la aspectele sesizate", se mai spune în motivare.

Elena Udrea a declarat, în 30 ianuarie, într-un interviu acordat Hotnews, că fostul său soţ Dorin Cocoş i-a relatat că, la solicitarea actualului director interimar al SRI Florian Coldea, i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, pentru a-şi finanţa televiziunea, România TV.

Ea a fost întrebată cum poate proba afirmaţiile potrivit cărora Cocoş i-ar fi spus că la solicitarea lui Coldea i-a dat lui Sebastin Ghiţă 500.000 de euro pentru a-şi finanţa televiziunea, răspunsul fiind: "Păi, cu Dorin Cocoş, cu Alin Cocoş".

Elena Udrea a fost arestată, miercuri de instanţa supremă, în dosarul Microsoft.

Udrea este acuzată, în dosarul Microsoft, de trei fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi de spălare de bani.

Fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat în acest dosar că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică Claudiu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici