- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.08.2011, 13:46)
- Lucia Efrim , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivarea arestării fostului vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu
Instanţa motivează arestarea lui Remus Baciu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin faptul că acesta a dat dovadă de perseverenţă infracţională, el fiind deja judecat pentru alte fapte de corupţie, şi că a folosit instituţiile statului în interesul său.
Urmărește
792 afișări
Motivarea arestării fostului vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a emis, duminică, un mandat de arestare preventivă pe numele lui Remus Virgil Baciu, fostul vicepreşedinte al ANRP, la cererea procurorilor anticorupţie, care susţin că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.
În motivarea deciziei de arestare, Curtea de Apel Bucureşti notează că Baciu s-a folosit de instituţiile statului în interes personal şi că gravitatea faptei pentru care este cercetat Baciu reiese şi din calitatea sa de subsecretar de stat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie publică aflată în subordinea Guvernului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Gravitatea faptelor pentru care sunt cercetaţi inculpaţii Remus Virgil Baciu şi Camelia Teodora Andruşenco rezultă şi din calitatea pe care inculpatul Baciu o are: subsecretar de stat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie publică aflată în subordinea Guvernului şi, care, are ca rol esenţial luarea măsurilor legale pentru repararea prejudiciilor cauzate persoanelor deposedate abuziv de către regimul comunist, prin acordarea unor despăgubiri băneşti, fără a favoriza vreun titular al dreptului conferit în temeiul Legii 10/2001, în condiţiile în care numărul persoanelor care beneficiază de aceste drepturi este mare, iar pe lângă dramele şi traumele psihice produse de regimul comunist prin deposedare de bunuri şi proprietăţi, aceştia sunt puşi în situaţia de a aştepta o perioadă îndelungată de timp, unele dosare fiind soluţionate şi după 15 ani.
În acest timp speră să li se facă dreptate şi să li se acorde drepturile cuvenite, dar şi din modalitatea de comitere a faptelor - folosirea prerogativelor funcţiei de subsecretar de stat pentru a determina funcţionarii de la Direcţia Plăţi să nu îşi îndeplinească corespunzător atribuţiile de serviciu, deşi nu coordona activitatea privind aplicarea Legii 10/2001, pretinderea unui procent de 15% din valoarea acţiunilor prin conversiune în titluri la Fondul Proprietatea obţinute de persoanele titulari ai dosarului, prin intermediul inculpatei Andruşenco, care se ocupa şi de tranzacţionarea acţiunilor, scoaterea din cont a sumelor de către titulari şi remiterea banilor inculpatului Baciu pentru traficarea influenţei, colaborarea dintre inculpaţi în realizarea scopului propus, perseverenţa în obţinerea sumei pretinse implicând şi alte persoane în activitatea de primire a banilor, astfel cum rezultă din înregistrările telefonice şi în mediu ambiental -, precum şi scopul urmărit de a obţine anumite avantaje din activităţile desfăşurate, intervenind la alţi funcţionari din cadrul ANPR în vederea efectuării opţiunii de către titularii dosarului şi obţinerii, cu prioritate, a despăgubirilor ce li se cuveneau prin conversiune în acţiuni la Fondul Proprietatea", se arată în decizia instanţei prin care fostul vicepreşedinte al ANRP a fost arestat preventiv.
Judecătorul care a decis arestarea preventivă a lui Baciu şi a complicei sale, Andruşenco, mai arată că, în exercitarea prerogativelor funcţiei deţinute, vicepreşedintele ANRP avea obligaţia să respecte şi să îndeplinească atribuţiile de serviciu cu mare rigurozitate şi fără a întreprinde acţiuni care să pună la îndoială sau să creeze cea mai mică suspiciune cu privire la corectitudinea, imparţialitatea şi legalitatea activităţilor sale.
"Se mai poate desprinde concluzia că, inculpatul Baciu a folosit o instituţie a statului în interes personal, folosindu-se de funcţia deţinută pentru obţinerea unor interese personale, activitate în care a fost implicată şi inculpata Camelia Teodora Andruşenco, creând astfel în rândul societăţii un sentiment de neîncredere în instituţiile statului implicate în aplicarea legii şi asigurarea respectării ordinii sociale", mai notează instanţa în motivare.
CAB mai arată că din această perspectivă constată că gradul de pericol social sporit al activităţilor ilegale presupuse a fi făcute de cei doi inculpaţi, demersurile efectuate în obţinerea sumei de bani şi posibilitatea reală de extindere a sistemului de relaţii corupătoare asupra activităţii altor funcţionari din cadrul ANPR sunt elemente din care rezultă pericolul pentru ordinea publică al celor doi, fapt ce justifică măsura arestării preventive şi exclude, totodată, alegerea altei măsuri neprivative de libertate fără a induce suspiciunea opiniei publice că instituţiile statului protejează actele de corupţie, iar sistemul judiciar este ineficient în a se autoapăra în aceste situaţii.
"În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Baciu, instanţa constată că acesta a dat dovadă de perseverenţă infracţională, întrucât a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune", conchide instanţa, care notează că acesta este deja judecat, în recurs, la instanţa supremă, într-un alt dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Remus Virgil Baciu este acuzat de trafic de influenţă, iar Camelia Teodora Andruşenco, persoană fără calitate specială, de complicitate la trafic de influenţă
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe