- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.02.2015, 20:33)
- Otilia Ciocan
Motivarea arestării lui Rudel Obreja: Fostul preşedinte al FRB a beneficiat de sume de bani pe care nu le avea anterior contractului pentru "Gala Bute"
Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a dispus de sume de bani pe care nu le-a avut anterior încheiereii contractului pentru promovarea "Galei Bute", arată Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei de arestare a fostului sportiv.
Urmărește
514 afișări
Rudel Obreja (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Tribunalul constată că în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Rudel Obreja sunt probe rezultate atât din declaraţiile celorlalţi coinculpaţi, dar şi din declaraţiile martorilor audiaţi în faza de urmărire penală din care rezultă suspiciuni rezonabile că acest inculpat a fost beneficiarul final al sumelor de bani transferate de la SC T.C.SA (SC Termogaz Company SA - n.r.) , sume de bani decare inculpatul Rudel Obreja nu a dispus anterior încheierii contractului pentru promovarea galei sportive organizate în februarie 2012", conform motivării instanţei.
Astfel, firma Termogaz Company SA a folosit aceste sume de bani pentru achitarea dobânzilor la creditul acordat pentru a fi organizată "Gala Bute" şi de asemenea pentru a constitui mai multe depozite bancare. S-a urmărit ca după desfiinţarea acestor depozite să fi restituit integral împrumutul bancar, spun magistraţii.
"În ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani pentru care se propune arestarea preventivă a inculpatului, rezultă cu certitudine că relaţiile aşa zis comerciale dintre SC E C SRL şi SC B SRL derulate în octombrie 2011 au fost în realitate înregistrări de cheltuieli fictive în contabilitate pentru ca apoi, sumele de bani să fie retrase în numerar şi restituite beneficiarului serviciilor în schimbul unui comision", potrivit motivării instanţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
Tribunalul mai reţine faptul că infracţiunile de corupţie şi cele asimilate celor de corupţie dar şi infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani sunt infracţiuni cu un grad de pericol social ridicat şi creează pericol pentru ordinea publică, precum şi faptul că Rudel Obreja se află deja sub control judiciar într-un alt dosar. Astfel, conchid judecătorii Tribunalului Capitalei, singura măsură preventivă ce poate fi luată faţă de Obreja este aceea a arestării preventive.
Tribunalul Bucureşti a decis, în 5 februarie, arestarea preventivă a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu.
Decizia a fost contestată de Rudel Obreja la Curtea de Apel Bucureşti, aceasta urmând să se judece vineri.
În dosarul "Gala Bute", primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, este şi el arestat. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.
În aceeaşi speţă este implicată şi Elena Udrea, în prezent ea fiind arestată în dosarul "Microsoft". În dosarul "Gala Bute", DNA o acuză pe Udrea de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton. Senatorii au aprobat, joi, cu 77 de voturi "pentru" şi 52 voturi "împotrivă", solicitarea parchetului de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PSD Ion Ariton.
În dosarul "Gala Bute", prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, precum şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.
În decembrie 2013, procurorul-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Teofan Sasca, băiatul unui preot din Botoșani, muncește pe tractor și face senzație pe Youtube
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:36
Antonescu: Cu sau fără ştirea sa, Călin Georgescu este candidatul Rusiei pentru preşedinţia României
-
astăzi, 21:34
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump