- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.07.2013, 20:31)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivarea deciziei de arestare a directoarei Costica Vărzaru: Fapta este periculoasă pentru că a creat avantaje pentru elevii care au dat bani
Tribunalul Bucureşti arată că faptele directoarei Costica Vărzaru sunt periculoase şi grave pentru că, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promovează examenul de bacalaureat prin fraudă şi pot ajunge să intre la facultate în locul altor elevi care au promovat legal examenul.
Urmărește
405 afișări
Motivarea deciziei de arestare a directoarei Costica Vărzaru: Fapta este periculoasă pentru că a creat avantaje pentru elevii care au dat bani (Imagine: Shutterstock)
Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii, vineri, motivarea deciziei prin care a arestat-o preventiv pentru 29 de zile pe directoarea de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, cercetată pentru trafic de influenţă şi demisă de la conducerea unităţii de învăţământ.
În document instanţa arată că "are în vedere periculozitatea faptei pentru care inculpata este cercetată, dată de importanţa valorii sociale ocrotite penalmente, fapta fiind cu atât mai gravă cu cât inculpata a pretins bani în vederea folosirii influenţei, calitatea inculpatei, respectiv aceea de director al Liceul Teoretic D.B. din B., precum şi împrejurările în care a pretins banii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Pericolul social mai rezidă şi din faptul că se creează un avantaj elevilor care promovează examenul de bacalaureat în acest sens faţă de cei care îl promovează în mod corect, existând riscul ca un elev care a fraudat examenul prin cumpărarea influenţei să fie declarat admis la o facultate în defavoarea celui care a promovat în mod legal examenul, dar şi din faptul că în conştiinţa opiniei publice se creează opinia că sistemul poate fi fraudat chiar de către persoanele ce sunt numite de reprezentanţii statului să vegheze la buna desfăşurare a unor examene de asemenea anvergură, persoane împotriva cărora nu se ia nici un fel de măsură şi care nu sunt trase la răspundere penală aşa cum ar trebui să se întâmple cu orice persoană care a comis un delict în această societate şi cu atât mai mult de către persoanele care sunt puse să preîntâmpine astfel de evenimente şi nu să le creeze", se mai arată în motivarea instanţei.
Tribunalul mai arată că "se creează în rândul liceenilor şi persoanelor care urmează cursurile la fără frecvenţă opinia că pot promova examenul de bacalaureat fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani".
Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, cercetată pentru fraudă la bacalaureat, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luată marţi de Tribunalul Bucureşti, care nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel a Capitalei.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, Costica Vărzaru a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia "să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului".
"Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.
Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi, potrivit unor surse judiciare.
Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.
Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupţie presupus săvârşită la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.
Elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Sursele din rândul anchetatorilor au arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.
Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Mai muţi elevi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi, vineri, la Poliţia Capitalei, în cazul de fraudă la bacalaureat, urmând ca audierile, vizându-i pe toţi cei 250 de elevi care au susţinut examenul, să continue sâmbătă şi să fie reluate luni.
Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală, declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe