MOTIVAREA deciziei de eliberare a lui Adrian Năstase. Ce a considerat instanţa Judecătoriei Sectorului 4

Adrian Năstase a avut un comportament conform "întru totul" cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat, arată instanţa Judecătoriei Sectorului 4 în motivarea deciziei de eliberare.

Urmărește
1818 afișări
Imaginea articolului MOTIVAREA deciziei de eliberare a lui Adrian Năstase. Ce a considerat instanţa Judecătoriei Sectorului 4

MOTIVAREA deciziei de eliberare a lui Adrian Năstase. Ce a considerat instanţa Judecătoriei Sectorului 4 (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen.

Instanţa a notat în motivarea deciziei, dată publicităţii miercuri, că în caracterizarea ataşată procesului verbal se arată că Adrian Năstase a avut "un comportament conform întru totul cu exigenţele şi rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sancţionat niciodată".

"De asemenea, instanţa reţine că este îndeplinită şi condiţia dovezilor temeinice de îndreptare, concluzie ce rezultă din aceeaşi caracterizare care relevă participarea constantă a condamnatului la nu mai puţin de 17 programe educaţionale, pe parcursul cărora s-a implicat în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate, fapt ce a condus la acordarea a trei recompense constând în suplimentări ale drepturilor", se mai arată în motivare.

Instanţa a mai arătat că "deţinutul, ulterior analizei din 4 ianuarie care a precedat prezenta propunere, a continuat în aceeaşi manieră, la data de 24 ianuarie fiind din nou recompensat cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită".

"Susţinerea procurorului în sensul neîndeplinirii condiţiei dovezilor temeinice de îndreptare, rezultând din faptul că deţinutul a publicat pe internet, prin intermediul unor materiale scrise predate familiei, articole în care critică sistemul judiciar din România, inclusiv aprecieri la adresa magistraţilor care au dispus condamnarea sa, nu poate fi primită deoarece prevederile art. 59 alin. 1 Cp au în vedere exclusiv conduita deţinutului pe perioada încarcerării şi eforturile depuse de acesta pe calea reinserţiei sociale, nu şi atitudinea sa faţă de faptă sau faţă de organele judiciare care l-au urmărit penal şi apoi condamnat. Considerăm că materialele prezentate de procuror, inclusiv cel privind prezenta cauză (postat la 14.01.2013), reprezintă păreri personale ale condamnatului ce se circumscriu dreptului la opinie şi liberă exprimare", mai notează judecătorul în motivare.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici