Motivarea Instanţei în dosarul Antena Group-RCS&RDS: Dan Voiculescu, achitat pentru că "nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea"

Dan Voiculescu a fost achitat în dosarul Antena Group-RCS&RDS deoarece „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”, în timp ce pentru fiica sa, Camelia, magistraţii au arătat că participarea acesteia la infracţiunea de şantaj a fost „accidentală“, se arată în motivarea instanţei supreme.

Urmărește
1348 afișări
Imaginea articolului Motivarea Instanţei în dosarul Antena Group-RCS&RDS: Dan Voiculescu, achitat pentru că "nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea"

Motivarea Instanţei în dosarul Antena Group-RCS&RDS: Dan Voiculescu, achitat pentru că "nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea"

"În baza art. 396 alin. 5 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. c) C.proc.pen. – aşadar întemeiat pe un alt caz de achitare decât în cazul situaţei inculpaţilor anteriori, respectiv pe motiv că „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea"-, achită pe pe inculpatul Voiculescu Dan pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj prev. de art. 26 C.pen. din 1969 rap. la art. 194 alin. 2 C.pen. din 1969 rap. la art. 131 din Legea nr. 78/2000", se arată în motivarea magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din dosarul Antena Group-RCS&RDS.

Judecătorii au catalogat participarea Cameliei Voiculescu la infracţiunea de şantaj drept una "accidentală". Fiica lui Dan Voiculescu a fost condamnată la un an şi şase luni cu suspendare pentru complicitate la şantaj.

"Pe de altă parte, participarea inculpatei Voiculescu Camelia la săvârşirea infracţiunii, fără a putea fi catalogată ca fiind accidentală, totuşi nu a fost substanţială şi nici de natură ca prin ea însăşi să fi fost profund determinată, indispensabilă în operaţiunea de constrângere a părţii vătămate, impunându-se astfel orientarea spre minimul sancţionatoriu posibil legal de aplicat", potrivit sursei citate.

Cel care a deţinut rolul principal în şantajarea directorului RCS&RDS, Ioan Bendei, a fost Sorin Alexandrescu, se arată în motivarea magistraţilor.

"Probele administrate în cauză duc la concluzia că inculpatul Alexandrescu George Sorin a avut rolul principal în comiterea infracţiunii de şantaj, fiind persoana care a obţinut documentele folosite în săvârşirea faptei, a conceput planul infracţional şi l-a pus în aplicare, exercitând în mod direct presiunile asupra persoanei vătămate. Inculpatul nu a şovăit să folosească resursele media ale societăţii comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condiţiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituţii media de pe piaţa românească, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui să se bucure în cadrul societăţii", arată instanţa supremă.

În 29 iunie 2017, instanţa supremă a decis, definitiv, să-l achite pe Dan Voiculescu în dosarul de şantaj Antena Group- RCS&RDS. Camelia Voiculescu, fiica sa, a fost condamnată la un an şi şase luni cu suspendare pentru complicitate la şantaj, iar Sorin Alexandrescu, condamnat la patru ani şi şase luni. Judecătorii ÎCCJ au decis şi achitarea lui George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL şi condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru Şerban Pop, fostul şef al ANAF. În ceea ce priveşte persoanele juridice SC Intact şi Antena Group, au fost achitate pentru complicitate la şantaj. În cazul Antena Group, pentru şantaj, s-a dispus aplicarea unei amenzi penale de 200.000 lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici