MOTIVAREA menţinerii arestării lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână: Cei doi au acreditat ideea că justiţia e la discreţia influenţelor lor

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au acreditat ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are fratele preşedintelui, pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute, arată Curtea de Apel Bucureşti (CAB), în motivarea deciziei de menţinere a arestării celor doi.

Urmărește
432 afișări
Imaginea articolului MOTIVAREA menţinerii arestării lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână: Cei doi au acreditat ideea că justiţia e la discreţia influenţelor lor

Mircea Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În motivarea hotărârii prin care a respins contestaţiile lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână faţă de măsura preventivă, CAB reia argumentele avute de în vedere de Tribunalul Bucureşti la arestare, subliniind că se impune menţinerea celor doi în detenţie.

Curtea de Apel susţine astfel despre cei doi că au acreditat "ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute".

"Este de remarcat faptul că inculpaţii au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare, promiţând o hotărâre favorabilă în schimbul unor sume de bani, cu consecinţa afectării încrederii publicului în funcţionarea sistemului judiciar, acreditând ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute", se arată în motivare.

Legat de raţiunile menţinerii în arest a fratelui preşedintelui şi a lui Căpăţână, instanţa menţionează "gradul ridicat de pericol social al faptelor", subliniind că acesta nu este diminuat de faptul că presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011-2012.

"Natura infracţiunii, presupus a fi fost săvârşită de către inculpaţi, modul în care aceştia au acţionat, conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetaţi, constând în starea de nelinişte, în sentimentul de insecuritate în rândul societăţii civile, generat de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpaţii, asupra cărora planează acuzaţia comiterii unor asemenea infracţiuni, ar putea fi cercetaţi în stare de libertate. În acord cu judecătorul fondului, se constată că, deşi presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011-2012, nu se poate susţine că trecerea timpului a diminuat pericolul social generat, având în vedere contextul şi modalitatea în care s-a ajuns la devoalarea acestora, dar şi impactul provocat asupra societăţii româneşti", se menţionează în documentul citat.

Tot în motivare, instanţa face referire la faptul că Mircea Băsescu a depus, la judecătorul Tribunalului Bucureşti care a judecat propunerea de arestare, un mail trimis în martie 2011 procurorului general al României, în care informa că le-a spus rudelor lui Bercea Mondial, după ce acestea i-au cerut ajutorul, că nu poate face nimic pentru a influenţa judecătorii în favoarea acestuia şi că a comunicat asta şi şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

"Inculpatul Băsescu Mircea a depus în faţa judecătorului fondului un mail pe care l-a trimis la data de 02.03.2011 procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care îl informa că la datele de 28.02.2011 şi 02.03.2011 a fost aşteptat acasă de soţia lui S. A. şi fiica sa, care i-au cerut ajutorul, însă le-a explicat că nu poate face nimic, arătând că nu doreşte să se creeze impresia că ar încerca să influenţeze luarea unei hotărâri de către completul de judecată, precizând totodată că la data de 01.03.2011 i-a comunicat acest lucru şi şefului IPJ Constanţa", se arată în motivare.

Referitor la acest aspect, Curtea de Apel Bucureşti spune că demersul lui Mircea Băsescu "nu îmbracă forma unei plângeri penale" şi dovedeşte că, de la bun început, fratele preşedintelui ştia intenţia familiei lui Bercea Mondial de a obţine sprijin pentru eliberarea acestuia, "context în care a continuat totuşi să se întâlnească cu rudele acestuia şi să discute chestiuni legate de situaţia juridică" a interlopului.

"Acest demers al inculpatului Băsescu Mircea este anterior faptelor ce fac obiectul prezentei cauze şi nu produce nicio consecinţă juridică întrucât nu îmbracă forma unei plângeri penale, ci doar reprezintă o apreciere personală cu privire la o eventuală suspiciune de intervenţie a sa asupra justiţiei, iar, pe de altă parte, dovedeşte că, de la bun început, inculpatul Băsescu Mircea cunoştea intenţia familiei A., aceea de a obţine ajutorul său în vederea eliberării lui A. S., context în care a continuat totuşi să se întâlnească cu rudele acestuia şi să discute chestiuni legate de situaţia juridică a lui A. S. (Anghel Sandu, zis Bercea Mondial - n.r.)", se menţionează în motivare.

În 27 iunie, CAB a respins contestaţiile lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână faţă de arestarea dispusă în dosarul traficului de influenţă ce ar fi fost făcut pentru ca interlopul Bercea Mondial să scape de închisoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici