- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivarea sentinţei în cazul fostului prefect de Cluj: Detenţia ar fi un act de răzbunare
Judecătoria Cluj-Napoca arată în motivarea sentinţei în cazul fostului prefect Călin Platon, condamnat la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, că detenţia "ar fi un act de răzbunare" şi că perioada petrecută în arest a fost în măsură să îi atragă atenţia asupra gravităţii faptelor.
În sentinţa făcută publică, marţi, de Judecătoria Cluj-Napoca, se arată că fostul prefect de Cluj Călin Platon, condamnat la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru uciderea din culpă a unui bebeluş, a petrecut două luni în arest, iar perioada i-ar fi de ajuns pentru conştientizarea faptelor sale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
O perioadă mai mare în închisoare ar fi, în opinia magistraţilor, "un act de răzbunare".
"Instanţa apreciază că perioada de aproape două luni petrecută de inculpat în stare de arest preventiv a fost în măsură să atragă atenţia acestuia asupra gravităţii faptelor comise, cu consecinţa nerepetării, iar în condiţiile în care victimele prin apărătorul ales al acestora au lăsat la latitudinea instanţei modul de apreciere a laturii penale, că aplicarea unei măsuri cu executarea în detenţie ar constitui un act de răzbunare îndepărtat de scopul pedepsei care potrivit art. 52 Cod Penal este prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni", se arată în motivare.
Călin Platon a beneficiat şi de "mică reformă a justiţiei", respectiv de modificarea Codului de Procedură Penală prin Legea 202/2010 prin care s-a introdus articolul 320, portivit căruia în cazul în care "până la începerea cercetării judecătoreşti inculpatul recunoaşte săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost trimis în judecată, pedeapsa este redusă cu o treime".
În motivare se mai arată că la stabilirea deciziei s-a ţinut cont de "poziţia sinceră a inculpatului, lipsa de antecedente penale, de conduita socială corespunzătoare înainte de comiterea infracţiunilor şi de pericolul social minor al acestuia".
Potrivit sentinţei, apărarea conform căreia Platon ar fi fost "orbit" în momentul producerii accidentului este "discutabilă".
"Este cert faptul că, raportat la poziţia autoturismului pe tronsonul de drum şi poziţia soarelui, raportat la locul în care se afla autoturismul, razele acestuia au produs o scădere a acuităţii vizuale, însă a lua în discuţie un aşa-zis fenomen de «orbire totală» este cel puţin discutabil", se mai arată în motivare.
Nici declaraţiile lui Platon în care spune că era în eroare şi nu ştia că are permisul de conducere suspendat nu au fost luate în considerare de către judecător.
"Această explicaţie este contrazisă de documentele întocmite de Poliţia din Sibiu şi de cererea de reducere a perioadei de suspendare întocmită de inculpat care a luat la cunoştinţă în mode exact cât este valabilitatea dovezii, perioada în care acesta nu are dreptul de a conduce autovehicule, respectiv când intra şi cât durează perioada de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule", se mai arată în motivare.
Expertiza solicitată de instanţă a arătat că Platon ar fi avut posibilitatea să evite accidentul, dacă nu ar fi condus cu viteză.
"Posibilitatea evitării accidentului cade în sarcina conducătorului auto Platon Călin, care l-ar fi putut preveni dacă ar fi avut o viteză de cel mult 50 km/h şi ar fi acţionat la o astfel de viteză sistemul de frânare al autoturismului chiar în condiţiile în care a observat cu întârziere victimele. Expertiza arată că inculpatul conducea cu 66 km/h, iar în momentul impactului a scăzut la 49 km/h", se mai arată în motivarea magistraţilor clujeni.
Fostul prefect de Cluj Călin Platon, care în vara anului trecut a accidentat pe trecerea de pietoni o femeie şi un copil în vârstă de trei luni, în urma accidentului bebeluşul murind, a fost condamnat, la mijlocul lunii martie, la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă.
Procurorii au atacat cu recurs sentinţa, recursul urmând să fie judecat la Curtea de Apel Cluj.
La sfârşitul lunii august a anului trecut, fostul prefect al judeţului Cluj Călin Platon a lovit cu maşina o femeie şi pe copilul acesteia, care se aflau pe o trecere de pietoni, în urma accidentului cele două victime fiind transportate în stare gravă la spital.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Cluj, Sorin Precup, declara că accidentul a avut drept cauză neacordarea de prioritate pietonilor - o femeie în vârstă de 32 de ani, care traversa strada împingând un cărucior în care se afla un copil de trei luni.
Ulterior, bebeluşul de trei luni a murit.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, inspectorul Gina Pop, declara că în urma cercetărilor făcute în acest caz s-a stabilit că fostul prefect Călin Platon avea permisul de conducere suspendat, însă avea dovada înlocuitoare. Ulterior, s-a stabilit că dovada era expirată, ea fiind eliberată în 5 august şi având o valabilitate 15 zile.
Platon avea permisul suspendat pentru 90 de zile, pentru depăşirea vitezei legale.
Călin Platon declara că a fost "orbit de soare" în momentul producerii accidentului şi că a văzut "foarte târziu" cele două victime pe trecerea de pietoni, astfel încât nu a mai apucat să frâneze. El spunea că nu a avut viteză, dar că acest lucru urmează să se stabilească în urma expertizei care va fi făcută în acest caz.
În ceea ce priveşte dovada care înlocuia permisul de conducere suspendat, dovadă care era expirată, fostul prefect a spus că la mijloc a fost "o confuzie de dată" pe care el a făcut-o.
În urma accidentului, fostul prefect de Cluj a fost arestat preventiv.
În 11 octombrie 2010, Călin Platon a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducere fără permis şi vătămare corporală gravă, iar în 12 octombrie Judecătoria Cluj-Napoca a prelungit cu 60 de zile mandatul de arestare, decizia fiind însă atacată cu recurs.
În 20 octombrie 2010, Platon a fost pus în libertate după ce Tribunalul Cluj i-a admis recursul împotriva deciziei de prelungire a mandatului de arestare.
La scurt timp de la eliberarea sa, Călin Platon a fost reinstalat în postul de inspector guvernamental, prin decizie a premierului Emil Boc.
Platon a fost subprefect al judeţului Cluj şi prefect între 2008 şi 2009, iar apoi inspector guvernamental, fiind suspendat, printr-o decizie a premierului Emil Boc, din funcţia de inspector, după producerea accidentului.
În luna ianuarie a acestui an, fostul prefect de Cluj Călin Platon a ajuns la o înţelegere financiară, pe latură civilă, cu părinţii bebeluşului decedat în urma accidentului rutier provocat, urmând să achite familiei acestuia 165.000 de euro. În urma înţelegerii, Ileana Jakab, mama băieţelului decedat, şi-a retras plângerea legată de vătămarea corporală gravă din culpă de care fusese acuzat fostul prefect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO