- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.12.2018, 15:07)
- Daniela Timofti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivul pentru care sindicatele cer Camerei Deputaţilor RESPINGEREA legii pensiilor
Consiliul General al CNS Cartel ALFA şi Federaţia Solidaritatea Sanitară din România solicită membrilor Camerei Deputaţilor să respingă proiectul legii pensiilor adoptat în Comisia de muncă, precizând că încalcă prevederile constituţionale şi principiul egalităţii în drepturi.
Urmărește
1220 afișări
Motivul pentru care sindicatele cer Camerei Deputaţilor RESPINGEREA legii pensiilor
“Consiliul General al CNS Cartel ALFA vă adresează solicitarea de a respinge actul normativ în plen, deoarece acesta încalcă prevederile constituţionale, principiul egalităţii în drepturi, echităţii, principiul protecţiei persoanelor cu handicap, şi obligaţia de a asigura un nivel de trai decent”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de Consiliul General al CNS Cartel ALFA.
Astfel, Consiliul General al CNS Cartel ALFA anunţă că proiectul de lege nu respectă principiul contributivităţii. Prin modul de calcul, persoanele care contribuie peste 15 ani vor avea aceeaşi pensie minimă chiar şi în cazul în care contribuie la salariul minim pe economie sau la nivelul salariului mediu pe economie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
“Pentru 25 de ani de contribuţii, toţi cei care au contribuit între salariul minim pe economie şi 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minimă aferentă celor 25 de ani de contribuţii. Şi în cazul unei contribuţii de peste 35 de ani la nivelul salariului minim sau până în 60% din salariul mediu pe economie salariaţii, odată ieşiţi la pensie, vor primi tot pensia minimă aferentă acestei categorii”, se mai arată în sursa citată.
Consiliul General al CNS Cartel ALFA susţine că proiectul de lege nu respectă principiul echităţii, prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul.
“Păstrarea menţiunii “contribuţii datorate şi plătite” determină o vulnerabilizare nejustificată a salariaţilor care nu au nici controlul asupra plăţii contribuţiilor şi nici pârghiile necesare pentru a determina plata lor de către angajatori. Adoptarea proiectului va crea discriminare prin modul în care sunt reglementate stagiile de pensie şi formula de calcul a persoanelor cu handicap”, se mai arată în comunicat.
Sursa citată anunţă că pensionarii aflaţi în plată sunt înşelaţi pentru că, prin aplicarea legii aflate în vigoare, ar fi trebuit să crească punctul de pensie cu aproximativ 20% (50% din creşterea inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu). În consecinţă, punctul de pensie ar trebui să crească la aproximativ 1.320 lei de la 1 ianuarie 2019.
Totodată, Consiliul General al CNS Cartel ALFA spune că proiectul a fost dezbătut într-un timp insuficient pentru o lege care afectează toţi cetăţenii ţării.
“S-a mers pe o maşină de vot, complet neinteresată de problema reală, consecinţele asupra cetăţenilor şi sustenabilitatea unei proiect atât de important. Adoptarea acestei legi este o acţiune populistă, care va repeta situaţia din 2008, când s-a votat creşterea cu 50% a salariilor din învăţământ, pentru ca apoi să fie tăiate”, se arată în comunicatul trimis de Consiliul General al CNS Cartel ALFA.
De asemenea, şi Federaţia Solidaritatea Sanitară din România solicită deputaţilor din Parlamentul României să adopte o lege a pensiilor echitabilă.
Federaţia Solidaritatea Sanitară din România solicită, public, introducerea echităţii în sistemul de pensii de stat prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul.
“Aveţi datoria de a prevedea în lege ca la calculul stagiului de cotizare trebuie să fie luată în considerare fiecare oră de lucru desfăşurată în baza unui Contract individual de muncă, indiferent dacă este la norma de bază sau la norma/normele prin cumul. Efectul firesc al acestei măsuri îl constituie reducerea proporţională a vârstei de pensionare pentru toţi salariaţii care lucrează peste echivalentul nivelul standard al duratei vieţii active”, se arată în comunicatul trimis, miercuri, de Federaţia Solidaritatea Sanitară din România.
De asemenea, Federaţia anunţă că proiectul legii pensionarilor va afecta circa 200.000 de salariaţi, dintre care aproximativ 40.000 sunt din sectorul sanitar.
“Pentru membrii Senatului şi pentru Comisiile Camerei Deputaţilor interesul acestor oameni n-a contat, fiecare dintre aceste instituţii (împreună cu parlamentarii care fac parte din ele) refuzând recunoaşterea acestui drept. Pentru dvs. trebuie să conteze! În caz contrar, există riscul ca ei să-şi caute o ţară care ştie să-i preţuiască pe cei care ale să-şi închide viaţa muncii”, se mai arată în comunicatul transmis de Federaţia Solidaritatea Sanitară din România.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, după o şedinţă de peste şapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere. Urmează ca proiectul să prinească votul într-unul dintre plenurile Camerei Deputaţilor, for decizional pentru iniţiativa legislativă.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Instanţa supremă va organiza joi noua tragere la sorţi a completurilor de cinci judecători
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele