Motivul pentru Rusia recrutează mercenari din Nepal

Teren tradiţional bogat în gherile, luptătorii din zonă sunt cunoscuţi pentru curaj şi pricepere, în condiţiile în care trăiesc în sărăcie.

Urmărește
5583 afișări
Imaginea articolului Motivul pentru Rusia recrutează mercenari din Nepal

Motivul pentru Rusia recrutează mercenari din Nepal

Teren tradiţional bogat în gherile, luptătorii din zonă sunt cunoscuţi pentru curaj şi pricepere, în condiţiile în care trăiesc în sărăcie.

 

Rusia vânează mercenari, iar zona la modă este Nepal. Ţara situată între India şi Tibet şi deasupra căreia se află Muntele Everest este cunoscută pentru că este un ţinut tradiţional bogat în gherile şi în luptători.

În urmă cu câteva zile, guvernul nepalez a anunţat că şase dintre cetăţenii săi au fost ucişi pe front, în timpul războiului din Ucraina, luptând în serviciul armatei ruse. Kathmandu a cerut Moscovei să returneze imediat cadavrele, dar şi să despăgubească familiile victimelor.

Sora uneia dintre victime a declarat pentru BBC că a cerut autorităţilor nepaleze despăgubiri şi ajutor pentru a aduce înapoi cadavrul fratelui ei. „Autorităţile mi-au spus că cadavrele au fost deja îngropate de armata rusă. Ar trebui să ne ajute prin negocieri cu autorităţile ruse”, a spus ea.

Executivul nepalez a cerut oficial Rusiei să înceteze să mai recruteze cetăţenii în armată şi să-i trimită acasă pe cei care operează deja pe câmpul de luptă. Eforturile diplomatice sunt în desfăşurare pentru a asigura eliberarea unui cetăţean nepalez care serveşte în armata rusă şi care a fost capturat de Ucraina.

Ambasadorului nepalez la Moscova, Milan Raj Tuladhar, a declarat pentru The Kathmandu Post, că există aproximativ 150-200 de nepalezi înrolaţi ca mercenari în forţele armate ale lui Vladimir Putin. Potrivit altor surse, sunt mult mai mulţi mercenari.

Pe frontul intern, în jur de zece persoane au fost arestate, acuzate de contrabandă de persoane, pentru încurajarea înrolării. Mercenarii aveau să intre în Rusia cu vize de turist, înainte de a fi trimişi pe front.

Aproape jumătate din populaţie trăieşte în sărăcie

Povestea demonstrează, pe de o parte, dificultăţile Kremlinului în găsirea personalului necesar pentru a continua războiul în Ucraina şi, pe de altă parte, cât de atractivi devin banii unei puteri străine într-o ţară cu dificultate economică precum Nepal.

Aproximativ 40% din populaţia naţiunii de lângă Himalaya trăieşte sub pragul sărăciei. Este motivul pentru care alte câteva zeci de nepalezi servesc şi de cealaltă parte a baricadei, pentru armata ucraineană.

Soldaţii nepalezi, numiţi Gurkhas, sunt cunoscuţi pentru curajul şi abilităţile lor de luptă şi au servit armatele Regatului Unit şi Indiei chiar şi după independenţa Indiei în 1947, în baza unui acord între cele trei ţări. Dar nu există un astfel de acord cu Rusia.

Nepal este cunoscut şi pentru războiul de gherilă armat maoist. Unul dintre liderii săi a devenit şi prim-ministru, în decembrie 2022. Este vorba despre Pushpa Kamal Dahal, mai cunoscut sub numele său de luptător Prachanda.

Dificultăţile sale în relansarea economiei ţării alimentează o nouă generaţie de gherile, dar, de data aceasta, duc bătălii care nu sunt ale lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici