MS a solicitat deschidere bugetară pentru un miliard de lei, prima tranşă pentru plata datoriilor
Ministerul Sănătăţii a solicitat deschidere bugetară pentru un milion de lei din suma alocată instituţiei la rectificarea bugetară, bani care reprezintă prima tranşă pentru plata unor datorii din sistemul sanitar.
MS a solicitat deschidere bugetară pentru un miliard de lei, prima tranşă pentru plata datoriilor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Din cei peste un miliar de lei, 615.500.000 de lei vor fi alocaţi pentru a plăti obligaţiile spitalelor, peste termenul de scadenţă la data de 30 iunie, aşa cum prevede OUG 48/2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii în vederea descentralizării. Restul sumei, respectiv 383.500.000 de lei, va fi alocată pentru plata medicamentelor cu şi fără contribuţie de către CNAS, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii (MS).
Conform Metodologiei privind condiţiile şi modalitatea de stingere a obligaţiilor de plată ale unităţilor sanitare cu paturi înregistrate peste termenul de scadenţă la data de 30 iunie, aprobată de MS, obligaţiile de plată cuprind sumele datorate furnizorilor de medicamente, materiale sanitare, altor furnizori de bunuri şi servicii achiziţionate. Plata acestor obligaţii se face din sumele aprobate în bugetul Ministerului Sănătăţii de la bugetul de stat, alocate prin transfer în bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, a precizat sursa citată.
De asemenea, plata obligaţiilor va fi realizează eşalonat, într-o perioadă de 90 de zile, în limita prevederilor bugetare aprobate.
La rectificarea bugetară din august, Ministerului Sănătăţii i s-a atribuit suma de 2,8 miliarde de lei, din care 859.863.000 de lei reprezintă datoriile spitalelor până la 30 iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Câţi bani a produs Arena Naţională în 2024. Au fost 28 de meciuri şi 3 concerte
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
Aceşti bani vor fi transferaţi în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru a ajunge în final la spitalele din toată ţara, indiferent dacă au fost descentralizate sau nu, au precizat reprezentanţii MS.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declarat, în 24 august, în plenul Senatului, la dezbaterea OUG privind descentralizarea spitalelor, că acest proces nu este unul politic, MS urmând să plătească toate arieratele înregistrate până la 30 iunie 2010.
Ministrul a mai precizat că OUG 48/2010 prevede plata tuturor arieratelor înregistrate de spitale până la 31 martie, însă la rectificarea bugetară Guvernul a identificat şi alocat resurse pentru Ministerul Sănătăţii să acopere arieratele spitalelor înregistrate până la 30 iunie.
După rectificarea bugetară, ministrul Sănătăţii a dispus constituirea la nivelul judeţelor a unor comisii de analiză şi control ale arieratelor pe care unităţile sanitare cu paturi le-au înregistrat către furnizorii de bunuri şi servicii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO