MS nu este de acord cu criteriile de internare în spitale - 2

Ministerul Sănătăţii nu este de acord cu criteriile de internare în spitale, printre care pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale sau febră mare, considerând că propunerile CNAS sunt nerealiste şi imposibil de aplicat, iar criteriile subiective.

Urmărește
10 afișări

"Ministerul Sănătăţii nu este de acord cu noile criterii de internare în unităţile sanitare cu paturi, propuse de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în proiectul privind normele la contractul cadru care stabilesc acordarea asistenţei medicale în perioada 2011-2012 şi care se află în dezbatere publică pe site-ul www.cnas.ro", arată MS, într-un comunicat transmis marţi.

Conducerea Ministerului Sănătăţii consideră propunerea reprezentanţilor CNAS nerealistă şi imposibil de aplicat.

"Criteriile propuse sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale", potrivit MS.

Internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012, se arată în proiectul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), postat pe site-ul instituţiei.

Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.

De asemenea, conform acestor criterii, va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adică frecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute.

Proiectul mai prevede că pot fi internate persoanele cu tensiune anormală (presiune sistolică sub 90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg), cele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului (pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistă în momentul internării) sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului.

De asemenea, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului, fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală, disfagie acută cu risc de aspiraţie), dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor.

Proiectul mai prevede că pot fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius), cei cu sângerare abundentă (hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.

Totodată, vor putea fi internate persoanele care au o deshidratare severă la momentul sosirii la spital, cele cu anomalii ale electrocardiogramei, cele care prezintă durere paralizantă sau durere severă cu suspiciune de urgenţă medicală şi care nu poate fi diagnosticată sau tratată adecvat în Departamentul de urgenţă.

Potrivit proiectului, mai poate fi decisă internarea în cazul persoanelor care trebuie să primească anumite tratamente intraarteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabet sever.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici