- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MS: Preţurile medicamentelor rămân neschimbate încă o lună
Preţurile medicamentelor rămân neschimbate până în 1 noiembrie, ordinul privind prelungirea, încă o lună, a valabilităţii preţurilor fiind trimis la Monitorul Oficial, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
MS: Preţurile medicamentelor rămân neschimbate încă o lună
Este pentru a şasea oară în 2008 când ministrul Sănătăţii dă ordin pentru îngheţarea preţurilor la medicamente, întrucât nu reuşeşte ieftinirea lor.
"Dacă nu am găsit modalităţi pentru ieftinirea medicamentelor, am fost nevoit să prelungesc cu încă o lună actualele preţuri, adică până la 1 noiembrie. Apoi vom mai vedea", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Mai mult, demnitarul a spus că Ministerul Sănătăţii respectă graficul de discuţii convenit cu reprezentanţii industriei farmaceutice, în scopul găsirii celor mai bune soluţii pentru cetăţeni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
"Ministerul Sănătăţii Publice asigură cetăţenii că va acţiona, ca şi în ultimii trei ani, pentru a asigura o aprovizionare continuă cu medicamente, la preţuri accesibile. Această politică de promovare a unor preţuri corespunzătoare pentru cetăţeni va sta, în continuare, în atenţia Ministerului Sănătăţii Publice", a adăugat demnitarul.
La începutul acestui an, ministrul Sănătăţii a semnat un ordin prin care a anunţat că preţurile la medicamente rămân neschimbate până în 29 februarie. Această hotărâre a stârnit nemulţumirea importatorilor şi distribuitorilor de medicamente care au ameninţat cu blocarea livrărilor întrucât valoarea euro, moneda în care aceştia cumpărau medicamentele, atinsese 3,7 lei.
Apoi, în 15 februarie, un alt ordin a blocat preţurile la medicamente pentru încă trei luni, începând cu 1 martie.
"De fapt, ordinul prin care au fost îngheţate încă trei luni preţurile la medicamente nu este altceva decât o prelungire a unui alt ordin din mai 2007. Mai concret, din luna a cincea a anului trecut, preţurile au fost ţinute blocate, deşi aproape tot anul 2007 euro a avut o valoare scăzută", declara atunci ministrul Sănătăţii.
La ameninţările importatorilor şi distribuitorilor de medicamente, ministrul Sănătăţii a răspuns cu controale inopinante, în perioada 31 ianuarie-1 februarie, în câteva farmacii şi depozite. Primele semnale au arătat că nu există o criză a medicamentelor. Ulterior, respectiv în săptămâna 11-16 februarie, ministrul a dispus un amplu control la nivel naţional în farmacii şi depozite.
Un alt ordin al ministrului Sănătăţii a prelungit valabilitatea preţurilor cu ridicata şi amănuntul pentru distribuţia en-gros de medicamente până în 30 iunie. Acesta a fost urmat o prelungire până în 31 august, şi o alta până în 30 septembrie.
"Am hotărât să păstrăm neschimbate preţurile la medicamente până la 31 august, iar în acest interval de timp vom analiza valorile produselor farmaceutice din ţările europene şi preţul lor de intrare în ţară. De asemenea, la 15 iulie vor intra în funcţiune noile liste de compensate şi gratuite. Odată cu intrarea în vigoare a noilor liste va fi o perioadă în care farmaciştii vor avea o activitate mai intensă, de aceea apreciem că preţul trebuie menţinut la nivelurile actuale", declara atunci ministrul Eugen Nicolăescu.
Distribuitorii de medicamente au protestat de mai multe ori, în 2008, deoarece ultima actualizare a preţurilor la medicamentele de import s-a făcut în aprilie anul trecut, deşi trebuia făcută trimestrial.
Preşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Mircea Ifrim, declara în aprilie că deputaţii susţin decizia ministrului Sănătăţii de a menţine preţurile la medicamente. Acesta preciza că în România medicamentele sunt mai scumpe cu 16 la sută decât în Ungaria, cu 22 la sută decât în Franţa şi cu 34 la sută decât în ţările nordice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO